Банкеръ Daily

Финансов дневник

Удари ли пандемията полиците

Застрахователи спорят: ръст ли има или спад?

S 250 fddaab94 3275 4442 ad47 628ad9f6bc91

Горещи спорове по повод на данните за българския застрахователен пазар се разгоряха в средата на тази година. Акцентът падна върху ръста на приходите от общо застраховане.

„Пазарът на общото застраховане постига ръст на премийния приход към края на юни от 9.7% на годишна база, който е най-високият за последните 12 месеца”. Това обявиха няколко финансови сайта, позовавайки се на коментари от Асоциацията на българските застрахователи по последните данни на Комисията за финансов надзор.

„Това не е вярно, ръстът е по-скоро леко отрицателен и е около минус 0.2 - 0.3 процента”, контрираха застрахователи, постарали се да пресмятат. Грубо можем да приемем, че имаме стабилност в условията на Ковид-пандемията, казаха те.

Крайните различия по темата всъщност са заради едни около 121 млн. лв. премийни приходи от дейност в чужбина, които миналата година ги няма в отделно перо, а тази година към края на юни се появяват. За какво става дума.

Има български застрахователи, които развиват дейност не само у нас, но и в чужбина. Големият дял се държи от ЗК „Лев Инс” АД, ЗД „Евроинс” АД и ЗАД „ДаллБогг Живот и здраве” Тази година техните успехи зад граница са записани в отделен статистически ред и възлизат на 121 млн. лв. премиен приход. Тези пари са извън резултата на пазара на общото застраховане в страната, който към края на юни е бил 1.238 млрд. лв.

Действителността  е много пъстра, дори само ако се вгледаме 

в челната тройка в общото застраховане

Ако вземем произволно избран месец – примерно април тази година, ще видим доста сериозни различия в пазарната ориентация и резултатите на първите три дружества. Нaй-гoлeмият зacтpaxoвaтeл e бил ЗK "Лeв Инc" c oбщ пaзapeн дял oт бългapcĸия пaзap oт 13.55% и пpиxoди oт мaлĸo нaд 300 милиoнa лeвa. Дpyжecтвoтo имa и незначителен бизнec извън cтpaнaтa, ĸaтo пpoдaдeнитe пoлици в чyжбинa ca нa cтoйнocт близo 6.2 милиoнa лeвa.

Bтopият пo гoлeминa зacтpaxoвaтeл към края на април y нac e "ЗД Eвpoинc", ĸoйтo oбaчe paзчитa нa пpиxoди пpeдимнo oт чyжбинa. Te cъcтaвлявaт нaд 57% oт oбщитe пpeмийни пpиxoди нa дpyжecтвoтo зa 2020 гoдинa - мaлĸo нaд 170 милиoнa лeвa. Taĸa, въпpeĸи чe paзчитa нa нaд 298 милиoнa лeвa пpиxoди и oбщ пaзapeн дял oт 12.24%, "Eвpoинc" дъpжи eдвa 5.76% oт пpoдaжбитe в Бългapия, aĸo ce глeдaт caмo тe.

Tpeтият пo гoлeминa зacтpaxoвaтeл y нac e бил ЗAД "Бyлcтpaд Bиeнa Иншypънc Гpyп" AД, ĸoетo пък нямa пpиxoди oтвън и cъбиpa oбщo нaд 285 милиoнa лeвa oт пpoдaжби нa пoлици у нас. Така че то е най-голямото на българския пазар.

От друга страна в края на шестмесечието на миналата година пазарът е бил за 1.220 млрд. лв., но в тази цифра са размити и приходите от застраховане в чужбина. По този начин сравнението на годишна база става твърде условно и може би доста разтегливо. Кой знае колко са приходите отвъд граница за миналата година, за да ги извади и да сравнява вече сравними величини.

Комисията за финансов надзор потвърди, че методиката е сменена. От там категорично казаха, че изчисленията на годишна база крият опасност от голямо разминаване с реалността. Това бе признато и от Владимир Савов, заместник-председател на КФН, ръководещ направлението „Застрахователен надзор”. Той потвърди, че не могат да се сравняват двата периода, защото за първия – полугодието на миналата година, премийните приходи от чужбина не са записани на отделен ред. 

В статистиката на КФН 

за първи път разделение се прави през декември миналата година, показа справка на „БАНКЕРЪ”.

Така че ако се опитаме да отгатнем как се е развило общото застраховане към средата на тази година в сравнение с разгара на пандемията през миналата година можем да „осредним” определението си и да кажем само едно: „устойчиво”.

Към края на юни тази година премийният приход е в размер на 1.338 млрд. лв., а изплатените обезщетения са за 526 млн. лв., като изменението на годишна база е 5.3%.

След слаба динамика по линия на най-масовите автомобилни застраховки в предходните месеци към края на юни 2021 г. се отчита ръст на премийния приход от 6.1% на годишна база при застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като събраните премии са 583 млн. лева. Заедно с това се забелязва и изпреварващ ръст при изплатените обезщетения по застраховка „Гражданска отговорност“, който достига до 8% спрямо същия период на 2020 година. Ръстът на премийния приход по „Каско“ е 9.6%, достигайки 352 млн. лева.

Продължава позитивното развитие по линия на застраховка „Пожар и други опасности“, при която се отбелязва ръст на премийния приход от 19.2 %, на годишна база, като събраните премии достигат 51 млн. лева. С положителен знак са и пазарните резултати по линия на „Кражба, грабеж, вандализъм“, където ръстът спрямо същия период на 2020 г. е 5 на сто.

До тук за общото застраховане.  

Истински локомотив на развитието е животозастраховането 

и то години преди ковид-19 да се появи на бял свят. В животозастраховането след значителен спад през 2020 г. - в резултат на пандемичната ситуация, през настоящата година се наблюдава динамичен ръст в премийния приход. Темпът е изпреварващ спрямо общото застраховане, което е сравнително рядка ситуация за българския пазар.

Към края на юни 2021 г. премийният приход в животозастраховането достига 296 млн., като ръстът спрямо същия период на 2020 г. е рекорден - 30.2%. Наред с това обаче се отчита и съпоставим ръст от 27% на изплатените обезщетения, които са в размер на 112 млн. лева.

Страхът за живота и здравето, съчетан с опитите да се спасят парите от отрицателните лихви в банките обаче роди истински феномен. Продължава интензивното развитие по линия на 

застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд. 

Ръстът на годишна база на премийния приход към юни 2021 г. е 133 процента.

Такъв ръст пазарът не помни. Събраните премии възлизат на близо 113 млн. лв. – близо 2.5 пъти повече в сравнение с юни 2019 г., когато премийният приход е бил 46 млн. лева.

Като обобщение в края на второто тримесечие на 2021 г. 

премийният приход в застрахователния сектор достига общо 1.635 млрд. лв.

което е ръст от близо 13% спрямо същия период на миналата година.

Увеличение има и при изплатените обезщетения, които нарастват с 8.6% спрямо същия период на 2020 г. и възлизат на 637 млн. лева. Наред с общите процеси на възстановяване и ръст на икономиката, добрите резултати се дължат и на адекватната реакция на застрахователите по време на пандемията, скоростната дигитализация и предлагане на удобни за клиентите решения, коментират от АБЗ.

„Интересно е да се отбележи, че пазарът расте не само спрямо пандемичната 2020-а. Ако се вземе като база за сравнение успешната „предпандемична“ 2019 г., то възходящата тенденция е видна и през този прочит – премийният приход към шестмесечието на 2021 г. бележи 10.6% ръст спрямо този от същия период през 2019 г.“, посочват от браншовата организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във