Банкеръ Daily

Финансов дневник

UBS напуска скъпарския Цюрих

Швейцарската банка UBS ("Обединена банка на Швейцария", или UBS AG) мести 600 работни места в курортния град Бил в северозападната част на страната, кантон Берн, съобщава световните агенции. Там ще бъде изграден сервизен център.

В плановете на кредитната институция в средносрочен план е и разширение на съществуващата инфраструктура на финансовата институция в Ренан. Тези инвестиции показват ангажимента на голямата международна банка на швейцарския вътрешен пазар. На новото място в Бил се очаква да заработят служители в края на 2018 г. и началото на 2019 г.

Преместването в Бил на UBS е свързано с по-евтините наеми и по-ниските заплати, които ще бъдат изплащани в бъдеще от финансовата институция.

UBS възниква през юни 1998 г. след сливането на две големи швейцарски банки: "Швейцарско банково обединение" (SBG, съответно UBS) в Цюрих, и "Швейцарско банково дружество" (SBV) в Базел. UBS извършва основно дейности в четири сфери: световно управление на богатство и предприемаческо банкерство, вложително банкерство, световно управление на парични активи и търговски център.

Курортното градче Бил (на немски Biel, на немски се произнася по-близко до Бийл, на френски: Bienne, Биѐн) е разположено на северния бряг на Билското езеро около устието на река Шюс на 33 км северозападно от столицата Берн. Първите сведения за града като населено място датират от 13 век.

Двуезичният град Бил, с население от 50 013 човека, е един от центровете на часовникарската промишленост на Швейцария. Градчето е ЖП възел, а има и летище. Районът на езерото Бил е известен с производството на вино, а заедно с Бернска Юра - и на часовници, фина механика, автоматизационно оборудване и машини.

Кантонът Берн (на немски: Bern; на френски: Berne) е втори по площ и население в страната. Той има два официални езика - немски (22 окръга, 84%) и френски (3 окръга, 8.2%). Столица е град Берн. Повечето жители на кантона са протестанти, като има значителни римокатолически и православни общности. Тези три църкви са официално признати за държавни църкви (Landeskirchen). Както навсякъде в Швейцария, и тук има значителни еврейски и мюсюлмански малцинства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във