Банкеръ Daily

Финансов дневник

UBS Group: Еврозоната вече е в "плитка" депресия

Еврозоната вече е навлязла в "плитка" рецесия, която е предизвикана от нарастващите цени на енергията и ще продължи до края на годината, твърдят икономисти от UBS Group, цитирани от Блумбърг.

Икономиката на 19-те страни ще се свие с 0,1% през третото тримесечие и с 0,2% през четвъртото, прогнозират анализаторите в четвъртък (25 август) в доклад за клиентите. Въпреки това те подобряват перспективите си за цялата година след силно представяне през трите месеца до юни.

Прогнозата за растеж за 2023 г. е намалена до 0,8% от 1,2%.

"В светлината на по-нататъшните значителни увеличения на цените на енергията, които предполагат допълнителен натиск върху потреблението на домакинствата и фиксираните инвестиции, сега очакваме еврозоната да претърпи техническа рецесия", прогнозират икономисти, ръководени от Райнхард Клузе.

Най-важната прогноза е, че цените на природния газ ще се покачат още, но няма да има сериозен недостиг. Ако стане необходимо нормиране на потреблението на природен газ, "икономическите щети вероятно ще бъдат много по-големи", смятат от UBS.

Нерадостната картина се допълва от данните от четвъртък за намаляващото доверие сред германските фирми, както и проучвания от тази седмица на S&P Global, показващи свиване на активността в еврозоната за втори пореден месец.

Икономистите от Morgan Stanley също са по-песимистични и прогнозират по-дълбоко свиване на еврозоната от преди, започвайки от четвъртото тримесечие.

"Виждаме по-дълготрайно въздействие на тази енергийна криза през следващата година, тъй като очакваме по-високите цени и несигурността относно доставките на енергия да продължат и през зимата на 2023-2024 г. - прогнозираха анализатори под ръководството на от Йенс Айзеншмит. - Въпреки това не всичко е мрачно и ние все още смятаме, че този слаб период ще бъде последван от възстановяване, предизвикано от повишаване на частните и публичните инвестиции."

Facebook logo
Бъдете с нас и във