Банкеръ Daily

Финансов дневник

Uber обявява по-задълбочен тласък на финансовите услуги с Uber Money

Uber създава ново подразделение, наречено Uber Money, за да отговори на нуждите на своя разрастващ се бизнес с финансови услуги. Групата ще наблюдава всичко - от предлагането на кредитни и дебитни карти на компанията до цифрови портфейли за шофьорите и използваните от тях продукти, информира The Verge.

За начало шофьорите на Uber ще получат подобрен начин за разплащане. Обикновено те или чакат седмични плащания, или използват функция, наречена "незабавно плащане". Сега шофьорите и други служители на свободна практика като куриерите на Uber Eats ще имат "достъп в реално време до своите приходи след всяко пътуване чрез дебитната сметка в Uber", казват от компанията. Тази мобилна банкова сметка ще означава, че шофьорите и куриерите на Uber могат да получат парите си веднага след всяко пътуване или доставка.

Шофьорите в САЩ, а скоро и в други страни, ще могат да кандидатстват за дебитна карта без такса, която е свързана със сметка, предоставена от Green Dot - компания за финансови технологии и банков холдинг със седалище в Пасадена, Калифорния.

Цифровият портфейл, за който Uber казва, че ще позволи на шофьорите "лесно да проследяват историята на приходите и разходите си, да управляват и преместват парите си и да откриват нови финансови продукти на Uber на едно място", ще бъде пуснат в употреба през следващите седмици.

Компанията възобновява и издаването на своя кредитна карта, която беше представена за първи път преди почти две години. За да накара клиентите си да кандидатстват, Uber предлага повече награди, включително 5 процента възвръщаемост в „Uber Cash“ от разходите за платформата Uber, както и велосипеди и скутери.

Финансовите услуги на Uber не са нещо ново, след като компанията реализира пилотна безлихвена програма за авансово плащане към шофьори в Калифорния и Мичиган още през 2016 г. В момента фирмата предлага дигитален портфейл Uber Cash и дава на лизинг автомобили за шофьорите си чрез партньорства с трети страни.

Uber е поредната компания, която проявява интерес към финансовите услуги. Наскоро Apple пусна кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs, а Facebook разкри плановете си да преработи световните финанси със своята криптовалута "Везни" - усилие, което все повече губи скорост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във