Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УАКОВИЯ МЕРИ СИЛИ С БАНКОВИТЕ ЛИДЕРИ В САЩ

Четвъртата по размер на активите банка на САЩ Уочовия корп. (Wachovia Corp.) се е съгласила да купи съперника си от Калифорния Голдън уест файненшъл корп. (Golden West Financial Corp.) за 25 млрд. щ. долара. Акционерите на Голдън уест ще получат за всяка своя акция по 1.051 ценни книжа на купувача плюс 18.65 щ. долара в брой, обяви в специално изявление на 7 май ръководството на базираната в Шарлът, щата Северна Каролина, Уочовия. Това е с 15% над пазарната цена, която са имали акциите на Голдън уест при приключването на борсовата им търговия на 5 май. Поглъщането ще донесе на купувача 62 млрд. щ. долара депозити и 285 банкови клона, включително и над 120 в Калифорния, чието население пък се очаква да нараства с по 6.8% годишно - доста по-бързо от средния ръст за САЩ. Главният изпълнителен директор на Уочовия Кенеди Томпсън купи вече три банки от този перспективен щат през последните шест месеца, за да изравни силите си с основните местни конкуренти Ситигруп (Citigroup), Бенк ъф Америка (Bank of America) и Джей Пи моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.). След поглъщането Уочовия ще запази четвъртото си място в банковата класация на Съединените щати с активи от 669 млрд. щ. долара и с клиенти в 21 щата и във Вашингтон, окръг Колумбия. Депозитите ще са в размер на 390 млрд. щ. долара, а кредитите - 402 млрд. долара. Сделката трябва да приключи през четвъртото тримесечие и ще генерира икономии след облагането с данъци на стойност 53 млн. щ. долара през идните две години.
По оценка на анализатори от бранша Голдън уест е изключително изгодно попадение. Базираната в Оуклънд, щата Калифорния, банка има клонове в десет щата, а освен това притежава Уърлд сейвингс бенк (World Savings Bank) - втората по големина щатска спестовна институция и Атлас фъндс (Atlas Funds) - мениджър на 2 млрд. щ. долара взаимни фондове и анюитети. Голдън уест е основана през 1963 г. от Хърбърт и Мериън Сандлър и към края на миналата година е имала почти 125 млрд. щ. долара активи и 10 495 служители на пълен работен ден. Голдън уест е на шесто място сред работещите в Калифорния банки с депозити от над 27 млрд. щ. долара в този щат. Делът на 74-годишния Хърбърт Сандлър и на 75-годишната му съпруга Мериън при тази сделка по поглъщане се оценява на над 2.5 млрд. щ. долара. Двамата притежават акции и опции с равностойност около 10% от Голдън уест. Братът на Мериън Бърнард Оушър, който е член на банковия борд, пък държи 3.7% дял.
Някои банкови специалисти отбелязват, че покупката на Голдън уест, чийто портфейл е съставен почти изцяло от ипотеки, става точно в момент на охлаждане на жилищния пазар в САЩ. Местната Асоциация на ипотечните банкери очаква продажбите на жилища в страната да намалеят със 7.4% през тази година - до 7.75 млн., след рекордните 8.35 млн. през 2005-а. Дейвид Хендлър - анализатор от Нюйоркската фирма Кредит сайтс, пък оценява сделката като атрактивна, макар и малко скъпичка за Уочовия. Почти всички кредити на Голдън уест са ипотеки върху жилищни имоти с лихвен процент, който се променя всеки месец.
Банките в САЩ трескаво търсят подходящи обекти за поглъщания и сливания, притискани от растящата конкуренция и от увеличаващите се цени на заемите. Втората по големина Бенк ъф Америкакупи на 1 януари Ем Би Ен Ей (MBNA Corp.) за 34.2 млрд. щ. долара. А Кепитъл уан (Capital One) - най-големият емитент на кредитните карти Виза и Мастър кард, през март се съгласи да купи Норт Форк бенкорп (North Fork Bancorp) за 14.6 млрд. щ. долара.
Уочовия отчете през първото тримесечие на тази година най-ниския за последните пет години ръст на оперативните си постъпления, макар че средното количество на кредитите й е нараснало с 18 процента. Причина са петнадесетте поредни повишения на лихвите, които направи Федералният резерв, стеснили лихвените печалби на банките от 3.31 на 3.21 процента. Поради тази причина акциите на щатските кредитни институции поскъпнаха рязко, след като шефът на централната банка Бен Бърнанки изпрати сигнал, че може известно време да не пипа основния лихвен процент на САЩ. Акциите на Уочовия скочиха до исторически максимум от 59.85 щ. долара на 28 април - деня след коментарите на Бърнанки. От началото на годината насам те са поскъпнали с 12% срещу 9-процентен ръст на банковия индекс Philadelphia KBW, съставен от книжата на 24 банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във