Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УАКОВИЯ ИЗЧЕЗНА ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ПЕЙЗАЖ

Най-голямата по размера на активите си банка на САЩ - Ситигруп (Citigroup), придоби банковата дейност на Уаковия (Wachovia) срещу 2.2 млрд. щ. долара и по този начин спаси обременения с ипотечни загуби кредитор от Шарлът, Северна Каролина. Сделката, която бе обявена на 29 септември след оттеглянето на другия участник в наддаването Уелс Фарго (Wells Fargo), предотврати колапса на шестата в щатската банкова класация финансова институция, чиито акции поевтиняха под 1 щ. долара всяка на борсовата търговия в началото на седмицата, при положение че на 26 септември вървяха по 10 долара парчето. Всички депозанти, чиито средства в докараната до фалит банка са общо над 400 млрд. щ. долара, ще бъдат защитени, обеща Федералната корпорация за застраховане на депозитите, която взе участие в посредническата мисия по поглъщането. Акционерите, естествено, ще останат с почти празни ръце.
Уаковия е поредната американска жертва на финансовата криза, отчела 9.7 млрд. щ. долара загуби през първото полугодие на 2008-а. От нея ще остане единствено брокерът Ей Джи Едуардс и фамилията взаимни фондове Евъргрийн, чиито акции ще продължат да се търгуват на борсата.
В резултат на сделката Ситигруп ще получи около 3300 клона и офиси в 21 американски щата и ще се превърне в най-голямата местна банка за дребни банкови услуги с над 4300 клона и депозити за над 600 млрд. долара. Купувачът признава първокласния и подчинения дълг на Уаковия и планира да намали наполовина дивидентите и да привлече свеж капитал за 10 млрд. щ. долара. Освен това Ситигруп ще поеме 42 млрд. щ. долара загуби от пула от заеми в общ размер от 312 млрд. долара на Уаковия, а Федералната корпорация за застраховане на депозитите - всички суми над тази стойност в замяна на преференциални акции и варанти за 12 млрд. щ. долара. Ръководството на Ситигруп очаква да спестява по 3 млрд. щ. долара годишно от премахването на припокриващите се функции и от закриването на 5% от комбинираната клонова мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във