Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Уайъркард" е подправяла клиентски данни, за да получи инвестиция от 900 млн. евро

Все повече шокиращи данни изплуват на повърхността в хода на криминалното дело срещу Маркус Браун - бившия главен изпълнителен директор на фалиралата германска финансовотехнологична група "Уайъркард". Оказва се, че компанията е подправила клиентски данни и е давала неверни сведения за вътрешните си отчети, за да си осигури инвестиция в размер на 900 млн. евро от японския мултинационален конгломерат "Софт банк". Финансирането е трябвало да послужи като вот на доверие в германската група за разплащания след като през 2019-а репортери на "Файненшъл таймс" започнали да повдигат въпроси за бизнеса й.

Детайли за измамата, която е в центъра на криминалния процес на прокуратурата в Мюнхен срещу Браун, показват колко дълбоко е затънала "Уайъркард" в стремежа си да привлече "Софт банк" за инвеститор. Японската подкрепа е помогнала също на Браун да получи 500 млн. евро заеми от други инвеститори година преди през юни 2020-а да обяви несъстоятелност след признанието, че половината от обявената печалба и 1.9 млрд. евро корпоративен кеш не съществуват в действителност.   

Вложението на "Софт банк" в конвертируеми облигации на "Уайъркард" е огласено през април 2019-а и е последвано от продажбата на фирмени дългови книжа за 500 млн. евро на други инвеститори. Финансирането е помогнало на силно задлъжнялата група за разплащания да продължи да работи.

По време на проучванията на "Софт банк" за сделката са се появили и тревожните репортажи на "Файненшъл таймс" през април и май 2019-а за зависимостта на "Уайъркард" от съмнителни бизнеспартньори в Азия. Журналистите обръщат внимание, че три външни субекта в Манила, Сингапур и Дубай осигуряват по договори половината приходи и почти цялата оперативна печалба на германската група. По онова време Браун отхвърля репортажите на "Файненшъл таймс" като "абсолютно неверни". Въпреки това "Софт банк" е настояла да види списъка от най-важните клиенти на "Уайъркард", обработвани от тези азиатски партньори, твърдят запознати с аферата лица. Първоначално Браун е отхвърлил искането с мотив, че става въпрос за конфиденциални бизнес данни. Но впоследствие, като компромис, той и Акшай Нахета - по онова време старши изпълнителен директор на германската група - са се съгласили представители на "Софт банк" да прегледат клиентските данни на компютър в централата на "Уайъркард" в Мюнхен. И тъй като въпросните трима външни партньори не са имали реални клиенти, вторият по ранг в управлението на компанията Ян Марсалек и негов колега са изготвили списък, за който са използвали автентични клиентски данни от фирмените операции в Европа, и са го показали на служители на "Софт банк" в края на юли 2019-а, твърдят добре информираните източници.

Измамата, която първоначално не е била докладвана, е предшествала далеч по-обхватна инициатива за подправяне на данни от трансакции от Марсалек и други служители по време на специален одит на "Кей Пи Ем Джи" в последните месеци преди колапса на "Уайъркард". Браун и други двама бивши фирмени мениджъри трябва да застанат пред съда по-късно през тази година и да отговарят на обвинения за измама, нарушаване на доверието и пазарна манипулация. Браун отказва да е извършил каквито и да било законови нарушения и твърди, че също е жертва. Главният счетоводител на "Уайъркард" - Щефан фон Ерфа, който е обвинен в измама и отричаше да е престъпил закона, призна, че е подправял документи в един единствен изолиран случай по време на одита на "Кей Пи Ем Джи".

Прокуратурата в Мюнхен вече е установила, че "Уайъркард" умишлено е дала неверна информация на "Софт банк", твърдят запознатите с казуса лица. По време на извършения дю дилиджънс японският инвеститор е настоял също да получи писмена гаранция от германската група, че огласените от "Файненшъл таймс" електронни и лесни за манипулиране документи в табличен вид на външните фирмени операции не съществуват.     

Впоследствие няколко служители на компанията дават показания, че тези списъци на практика са реални и са били осъвременявани от счетоводния екип на "Уайъркард" в продължение на повече от три години. Междувременно, фон Ерфа е казал на следователите, че Браун е знаел, че списъците са автентични. Негов говорител обаче е заявил официално, че представянето на събитията от "Файненшъл таймс" е "невярно" и "е отхвърлено от защитата на Браун", и че то де факто е "неточно третиране" на понятието измама, защото външните партньори са били реални и средствата са били присвоени без знанието на Браун.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във