Банкеръ Daily

Финансов дневник

У нас се повишава интересът към азиатски и африкански валути

Повишава се и интересът към турската лира, която всяка година нараства през април, когато е Фестивалът на Лалето, привличащ милиони туристи в по-нормални времена.

Пътешествениците вече се оглеждат за нови дестинации. Страните, които разчитат на туризма, отдавна кроят планове за летния сезон. Някои от тях разчитат на ваксинацията, която да им осигури защитени от Ковид гости. Други държави пък дават по-голяма свобода на туристите и на място ще осигурават евентуално ваксина или ще поемат разходите по карантиниране при необходимост. Някои туристически дестинации са отворени към използването на долар или евро, но при пътуване до други страни е по-добре да разполагате с местна валута. 

От началото на тази година се отбелязва значителен нарастващ интерес към дирхама. Друга търсена валута, според дилърите на инвестиционно злато, сребро и валута Tavex, е египетският паунд, който почти не се намира в момента у нас, както  и доминиканското песо.
Причината за този интерес към екзотични валути, според експертите се корени в по-честите пътувания към топли дестинации, като Дубай, Обединените Арабски Емирства и Египет, които през нормални времена са тенденция в този период от годината, а сега са своеобразно "бягство“ от социалната изолация. 

Според експерти от една от водещите туристически агенции у нас - Rapsody Travel Bulgaria, през последните няколко месеца определено се отчита интерес към пътувания до Египет, главно с чартърни полети.

Ситуацията е много динамична, така че трудно може да се говори за траен повишен интерес към дадена дестинация, тъй като мерките срещу корона вируса представляват относителна величина за кратко време.  

Сред европейските валути, които определено страдат от липса на внимание, най-желани са сръбските динари. Вероятно дестинацията е предпочитана от българите най-вече заради по-краткото разстояние. 
Според финансовите експерти, интересът към валутата расте пропорционално на рекламирането на дадена туристическа дестинация. На хората им се пътува много и следят всяка възможност, за която има публична информация. В момента, например, се повишава и интересът към турската лира, която всяка година нараства през април месец, когато е Фестивалът на Лалето, привличащ милиони туристи в по-нормални времена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във