Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турската лира с двуцифрен спад след уволнението на гуверньора

Турската валута е спаднала с цели 14%, след като президентът Реджеп Ердоган уволни управителя на централната банка през уикенда.

Ердоган го замени с изненадващ ход в събота. Това бе третото уволнение на гуверньор за по-малко от две години. Отстраняването на централния банкер шокира както местни, така и чуждестранни инвеститори, които като цяло бяха доволни от паричната политика на централната банка на Турция, съобщи Би Би Си.

Наджи Агбал бе отстранен от поста два дни след като пожъна аплодисментите на пазарните играчи за смелото си решение да повиши с цели 200 базови пункта основната лихва на страната - от 17% на 19%, за да охлади инфлацията и да подкрепи турската лира.

Откакто встъпи в длъжност през ноември, Агбал увеличи "на порции" основната лихва на страната - с общо 875 базови пункта.

Ердоган подмени Агбал с Шахап Кавджиоглу - малко известен професор по банкови науки и бивш депутат на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В последните часове острото понижение на лирата спрямо долара се поуспокои, като спадът се задържа на около 8 процента. 

Инвеститорите призовават за по-строга парична политика в Турция, за да се укроти високата инфлация, тъй като цените бързо се покачват в страната.

Сега има опасения, че решението на Ердоган да назначи Шахап Кавджиоглу за управител на централната банка може да подкопае печалбите, постигнати по време на краткия мандат на Агбал.

Турската икономика се бори да се възстанови от сътресението, предизвикано от валутния шок през 2018-а когато икономическата и външната политика на турския президент подплашиха инвеститорите.

Както "Банкеръ" писа, инвеститорите се надяваха, че Турция е поела по пътя на стабилността след като зетят на Ердоган - Берат Албайрак - подаде оставка като финансов министър през ноември 2020 г. заради растящи критики на провежданата от него политика и потъващата лира. Както и заради използването на валутните резерви на централната банка за ограничаване на загубите на турската валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във