Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турската централна банка се намеси в подкрепа на лирата

Турската централна банка обяви мерки, целящи да подкрепят лирата. Институцията намалява с 50 базисни пункта размера на задължителните банкови резерви, държани при нея. Според нея това ще добави около 1,5 млрд. долара под формата на ликвидност във финансовата система на страната, а от 11-и януари намалява до 22 млрд. турски лири лимита на междубанковите заеми. Централната банка подчерта, че ще продължава да следи много внимателно резките колебания на валутния курс и ако е необходимо, ще предприеме допълните стъпки, за да стабилизира местната валута.

В началото на днешната търговия турската лира се срина до нови рекордни дъна, като успя дори закратко да премине на психологическото ниво от 4,0 лири за едно евро за пръв път в историята, на фона на отслабващата местна икономика, дестабилизирана допълнително от поредицата терористични атаки в страната.

По този начин турската лира се обезцени с около 24% спрямо щатския долара и еврото след неуспелия опит за военен преврат в страната през юли 2016 година.

Терористичните атаки в страната, турските бомбардировки над "Ислямска държава" и кюрдските милиции, забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност относно планове за засилване на правомощията на президента Реджеп Таийп Ердоган са в основата на напрежението сред инвеститорите. Нежеланието на Централната банка на Турция да вдигне лихвените ставки, за да спре спада на местната валута, подсилва допълнително страховете на вътрешни и външни инвеститори.

По-рано днес щатският долар поскъпна до 3,7870 турски лири спрямо вчерашно ниво на затваряне около 3,7130 нивото, като местната валута се обезцени с цели 24% от миналия юли насам, когато беше неуспешният  опит за военен преврат в Турция. В същото време еврото удари исторически връх от 4,0054 лири спрямо вчерашно ниво на затваряне на търговията около 3,9231 турски лири.

След изявлението на Централната банка, турската лира опитва известна стабилизация, търгувайки се около 3,7575 нивото спрямо американския долар и около 3,9740 нивото спрямо еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във