Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турската централна банка с план за стимулиране на кредитирането

Централната банка на Турция е готова да коригира инструмент, който беше въведен през това лято, за да увеличи кредитирането в определени сектори на икономиката.Банката планира  да подсили  връзката между задължителните минимални резерви, които кредиторите трябва да заделят и ръста на кредитния им портфейл за определени сектори. По този начин ще бъде насочен капитал към ключови сектори като енергетиката и строителството.

Планираният ход, който все още не е обявен официално, може да е един от най-смелите опити на Турция да подкрепи растежа, след като миналата година валутната криза тласна Анкара към неортодоксални стъпки за защита на лирата и  за възраждане на кредитирането, съобщават анонимни източници пред Ройтерс.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак и управителят на турската централна банка Мурат Уйсал намекнаха публично, че ще предприемат подобна стъпка, но правителството и банката не са направили никакви официални съобщения до момента. "Ние приемаме политическа рамка, която използва инструменти като задължителните резерви, ефективно насочени към темповете на увеличаване на заемите, техния състав и здравословния им растеж по отношение на секторното разпределение", съобщи Уйсал в изявление. От своя страна Албайрак заяви, че държавата ще се опита "да насочи кредитните потоци към правилните места".

Източниците на Ройтерс заявиха още, че първата стъпка се очаква да бъде корекция на правило, прието през август, когато банката намали задължителните резерви и повиши лихвените проценти за банките с ръст от 10% до 20%. Този ход помогна за стимулиране на  растежа на кредитите, така че планът по същество е да се удвои и увеличи диапазонът на растеж на кредитите. По-високият таван би помогнал за насърчаването на "по-сдържаните" банки с идеята да дават повече кредити. "До момента повечето частни банки не предприемат необходимата инициатива за отпускане на заеми", подчертава един от източниците.

Централната банка на съседната страна  вече намали лихвите с 10 процентни пункта от юли насам, за да помогне за постигането на амбициозната държавна цел за растеж с 5% до 2020 г.

Новите правомощия биха могли да позволят на централната банка да привлече кредити към експортните сектори, които отдавна са затъмнени от вноса. Дефицитът на текущата сметка в Турция през миналата година помогна за възникването на  кризата, която  намали наполовина стойността на турската лира.

Инициативата на централната банка обаче може да доведе до нов скок на инфлацията в Турция. През октомври тя падна под 10%, след като се повиши над 25% през миналата година.


.

Facebook logo
Бъдете с нас и във