Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турската централна банка понижи основната лихва до 8,75%

Централната банка на Турция намали основния си лихвен процент с цели 100 базисни пункта, за да подкрепи силно засегнатата от коронавируса икономика.

Комитетът по парична политика на централната банка намали основната си едноседмична репо лихва до 8,75% от 9,75% на фона на индикации, че икономическата активност в страната отслабва от средата на миналия месец, съобщава Market Watch. Това е третото намаление на лихвените нива от началото на годината.

Въпреки скорошното отслабване на турската лира, продължаващият спад на цените на суровините, особено на суровия нефт и метал, централната банка заяви, че рисковете за инфлационните прогнози за края на годината са в посока надолу - за по-слаба от очакваното инфлация.

След като се понижи до под 9% през октомври, инфлацията отново скочи и достигна 12% през март, над референтната ставка на централната банка. В допълнение към намаляването на лихвата, която до началото на юли беше 24%, централната банка пласира и държавни ценни книжа за близо 4 милиарда долара през последните четири седмици, за да подкрепи държавните финанси.

Икономисти посочват, че понижаването на основната лихва е оправдано, за да се гарантира, че банките ще продължат да отпускат заеми за бизнеса, но предупредиха, че този ход също ще засили натиска върху продажбите на турската лира, която загуби близо 9% спрямо долара през последния месец.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във