Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турската централна банка обещава мерки срещу рекордната инфлация

Турската централната банка обяви, че ще коригира позицията си за паричната политика вследствие на "значителния риск" за ценовата стабилност. Това е изненадващ ход, целящ да успокои финансовите пазари, след като инфлацията в Турция достигна най-високите си нива от 15 години насам, съобщава агенция "Ройтерс". 

Коментарите на централната банка подчертават нестабилната перспектива за цените в условията на валутна криза. Турската лира загуби 40% от стойността си спрямо долара през тази година, което повиши цената на стоките - от картофите до петрола, предизвиквайки тревога за въздействието върху икономиката и банковата система.

Официалните данни показват, че на годишна база инфлацията се е покачила до 17.9% - най-високото ниво от 2003-а насам. 

"Последното развитие на перспективите за инфлацията показва значителен риск за ценовата стабилност. Централната банка ще предприеме необходимите действия за поддържане на ценовата стабилност. Позицията ни за паричната политика ще бъде коригирана на заседанието на комисията по парична политика през септември с оглед на последните събития", обяви регулаторът в понеделник.

Основният въпрос пред инвеститорите е дали централната банка ще увеличи основните лихвени проценти, така че да "опитоми" инфлацията.

Президентът Реджеп Ердоган обаче неведнъж се е обявявал против този ход.

Финансовият министър Берат Албайрак на свой ред заяви, че централната банка е независима от правителството и ще предприеме всички необходими стъпки за борба с инфлацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във