Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търсят връзки между държавни компании и фирми от "черния списък"

Всички предприятия с над 50% държавно участие трябва да огледат съществуващите договори и взаимовръзки с фирми от "черния списък" по закона "Магнитски". Министерствата продължават работа, засега няма обратна връзка, съобщи финансовият министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

Министърът обяви още, че решението на правителството дефинира много по-тясно кои са свързани лица отколкото Данъчно-осигурителния кодекс и по Закона за КПКОНПИ и допълни, че следващ парламент може да реши дали на партията на Васил Божков „Българско лято“ може да бъде отнета субсидията по Закона за политическите партии, ако формацията спечели над 1 процент на предстоящите избори.

Министерството на финансите публикува в сряда разширен списък с фирмите, свързани със санкциите по "Магнитски". Става дума за компании от орбитата на Делян Пеевски и Васил Божков, които бяха санкционирани от САЩ. 

От МФ поясниха, че списъкът, който вече съдържа 98 фирми, може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти. Очаква се в него да попаднат всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица.

Част от дружествата в разширения списък са регистрирани в дестинации като ОАЕ, Албания, Люксембург, Британски Вирджински острови, Кипър, Франция, Нидерландски Антили и Гърция. Но има и фирми, чиято регистрация е заличена. Както и компании, които са прекратили своята дейност.

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски обвини в лъжа Министерството на финансите, че има регистрирана фирма в САЩ.

"Нямам нито фирми, нито банкови сметки, нито недвижими имоти в Съединените щати. Финансовото министерство публикува лъжа, че фирма Pure blue event management LLC е моя собственост и е регистрирана в САЩ. Във въпросната компания съм имал дялово участие, но тя е била регистрирана в Обединените арабски емирства, а не в Америка", заявява Делян Пеевски пред изданието "Блиц".

"Абсолютни манипулации са твърденията, че притежавам фирма в САЩ. Не прави чест на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи", допълва той.

Бившият депутат от ДПС казва още, че единственият санкционен списък по закона "Магнитски" е този, който бе оповестен от Департамента на САЩ.
 
"Всичко останало по тази тема, както и разширяване на този списък, е спекулация", казва още Пеевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във