Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТЪРСЯТ СЕ КАЧЕСТВЕНИ БАНКЕРИ

Съблазнителни предложения за работа във финансовия сектор оживиха очакванията на потенциалните банкери. Една от причините за това са офертите на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), чиято централа се намира в гръцкия град Солун за около десетина привлекателни вакантни длъжности. Въпреки че приемането на документи, което може да стане по e-mail, изтича на 15 юли (неделя), мнозина наши банкови мениджъри отдавна внимателно следят няма ли подчинените им да се изкушат от примамливите оферти.
А да работиш за ЧБТР е привлекателна перспектива по няколко причини. Това е една от малкото възможности за български банкер да постъпи на работа в авторитетна чуждестранна финансова институция на СТария континент, защото повечето от тях предпочитат да наемат граждани от страните членки на Европейския съюз. В Черноморската банка могат да работят служители от единайсетте държави: Армения, Азербайждан, Албания, Румъния, Гърция, Молдова, България, Грузия, Турция, Украйна и Русия (член на ЕС е само Гърция, които са нейни учредители и членове. Друг немаловежен коз са заплатите в ЧБТР - те са доста големи за нашите стандарти и надхвърлят дори парите, които получават специалисти в клоновете на западните банки у нас. Освен това работодателите в Солун осигуряват за своите служители жилища в града, известен с високия си стандарт, и поемат разходите им за телефон и транспорт. Според информирани източници, експертният персонал на средно управленско ниво в банката се разписва месечно срещу не по-малко от 5000 щ. долара. Въпреки че животът в Гърция е скъп, а данъците изяждат голяма част от заплатата, за банкерите остава прилична за Балканския регион сума.
За всички обявени позиции в ЧБТР е задължително отличното владеене на английски език, добрата компютърна грамотност и доказаните аналитични умения. Една от овакантените управленски длъжности е associate banker. (Това са млади банкови служители на управленска длъжност. Те имат възможност да се издигнат до висшето ръководство и да получат специални привилегии при справяне със задълженията си. Това е практика в западните банки, независимо дали са частни или държавни. В този смисъл съдружник не означава акционер.) Бъдещите съдружници в ЧБТР трябва да имат богат финансов опит в изработването на проекти и вземането на отговорни решения.
Черноморската банка иска да попълни мястото на помощник-мениджър по търговско финансиране. Кандидатите увеличават шанса си да получат работата, ако имат опит в отпускането на междубанкови заеми и документарните операции. ЧБТР търси финансов анализатор специалисти за работа с рискови проекти, бюджетиране и корпоративното планиране.
Юли е активен месец за попълването на персонала в други банки в страната. Експанзията на гръцката Пиреус банк (Piraeus bank), собственост на фамилията Вардиноянис, в страната ни е още една възможност за банковите служители да сменят работното си място. За новооткриващите се офиси на банката в Благоевград, Бургас и Варна се търсят служители за работа с клиенти. В техните длъжностни задължения влизат привличането на нови клиенти и оценка на исканията за кредити. Освен финансово образование и отличен английски език от банката предпочитат кандидатите да владеят и гръцки език. В изискванията влизат и добри комуникативни и аналитични умения. За новите клонове на банката се търсят и офис-служители, които да са опитни и организирани. Според запознати банката ще се опита да привлече досегашни служители на други гръцки банки в България. Още повече че след като Обединена българска банка бе купена от Националната банка на Гърция през юли 2000 г., новото разширяване на дейността породи надежди сред някои български служители на НБГ да се издигнат в йерархията, но техните очакванията не се сбъднаха.
Кандидатите за работа в новата клонова мрежа на гръцката банка могат да подават документи до 20 юли, а ако бъдат одобрени, дейността им ще започне най-вероятно от септември.
Друг основен играч на пазара на финансови кадри в България е учредяващата се ПроКредит Банк (ProCredit Bank). Тя набира експертен и технически персонал. Кандидатите за касиери и счетоводители трябва да притежават поне двугодишен професионален опит, подходящо образование и компютърна грамотност. Длъжността, към която са насочили поглед служителите в отделите за прогнозиране и анализ в търговските банки и БНБ, е Експерт по финансовите отчети, анализи и методология. Отличното познаване на националните и международните счетоводни стандарти и опитът в областта на банковата отчетност, според изискванията на Централната банка, са задължителни за заинтересованите се банкери. От ПроКредит Банк са поверили избора на висшия управленски персонал на новата финансова институция на специализираната компания в областта на управлението на човешките ресурси КонсулТийм. За позицията главен счетоводител на банката се изисква поне тригодишен опит в търговска банка. Кандидатите трябва да познават много добре данъчните закони в страната и да могат да работят под напрежение. От бъдещия директор на управлението за информационни технологии се изисква да въведе цялостния банков софтуер и компютърна база. Той ще трябва да предотврати изтичане на информация и да въведе SWIFT системата.
Раздвижването на пазара на банкови кадри в последните месеци се дължи и на засиленото присъствие на чуждестранните банки в България и на желанието на банковия мениджмънт да наеме качествени банкери. Наблюдатели прогнозират, че след традиционното ваканционно затишие през лятото много финансови институции в България ще се опитат да преструктурират силите си и да привлекат най-добрите кадри в сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във