Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търсенето на потребителски кредити расте през зимата

Преди зимата нараства търсенето на потребителски кредити за погасяване на стари сметки за парно, сочат данни на сайта creditpoint.bg. Само за октомври запитванията за заеми между 800 и 2000 лв. са се увеличили с 14%.

Според наблюденията на експертите причината се крие в невъзможността на домакинствата да покрият натрупани и належащи разходи на прага на зимата. Сериозната активност в последната седмица бе допълнително стимулирана от опасенията, че зимата ще бъде наистина тежка и трябва да се подготвят максимално бързо.„Голяма част от семействата не са заделили средства за такива с разходи и предпочитат да изтеглят кредит, но да са спокойни, че са подготвени и за по-тежка от обичайните зими. 1500 лева заем за 2 години означава месечна вноска от около 70 лева, което е приемливо за повечето хора”, смята шефът на „Кредит център” Тихомир Тошев. „Оскъпяването на такъв банков кредит е около 200 лева за целия период или около 8 лева месечно, а позволява на домакинството да направи неотложните покупки и плащания сега и да е готово да посрещне тежкия сезон”, допълва той.

Според Тошев на прага на зимния сезон „Топлофикация” стандартно започва да събира старите си задължения. Потребителите, изправени пред риска да бъдат осъдени, предпочитат възможно най-бързо да погасят неплатеното към компанията и като най-ефективно решение виждат банковия заем с ниско оскъпяване.

Около една трета от малките заеми за периода са били изтеглени за покупка на подмяна на климатици, конвектори и други алтернативни методи за отопление, където контролът върху консумацията е по-голям, а рискът от надписване на сметките - по-нисък, констатират консултантите. Една пета от взелите заем са решили да го използват за покриване на други борчове на домакинството. 13% пък са изтеглили кредит, за да купят зимни гуми за личния автомобил.

Експертите виждат, че малките банкови заеми стават все по-предпочитани спрямо бързите кредити, които по-често се ползват за суми под 500 лева. По-ниското оскъпяване при потребителски заем е една от основните причини, но за клиентите e важно и реномето, и рискът при избирането на партньор - кредитна институция. Честите дискусии в медиите покрай промените в Закона за потребителския кредит и случаите на некоректност от страна на някои фирми от сегмента бързи кредити карат потребителите да се чувстват по-сигурни, когато работят с банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във