Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговският дефицит на САЩ удари 10-годишен връх

Търговският дефицит на САЩ през 2018 г. се увеличи до 10-годишен връх, достигайки 621 млрд. долара, на фона на опитите на президента Доналд Тръмп да се справи с дисбаланса. 

Само за 2018 г. дефицитът нараства с над 68 млрд. долара. През 2008 г. той бе в размер на 709 млрд. долара.

В официалния доклад, цитиран от "Файненшъл таймс", се оспорва едно от ключовите обещания на президента Тръмп да предприеме търговски политики, които да намалят дефицита. По-високият дефицит се дължи на силната американска икономика, която стимулира покупките на вносни стоки, но също и на отстъпки за американския износ, което затруднява продажбите на фирми в чужбина.

Търговският дефицит с Китай, който е ключов в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, през миналата година е нараснал с 43.6 млрд. до 419.2 млрд. долара.

Данните показват, че американският износ възлиза на 2.5 трилиона долара, което е увеличение от 148.9 млрд. долара спрямо предходната година. Вносът е нараснал с 217.7 млрд. до 3.1 трилиона долара.

Данните също така показват, че дефицитът на САЩ при вноса и износа на стоки се е увеличил с 10.4% до 891.3 млрд. долара -най-високата стойност за всички времена

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във