Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговският дефицит на САЩ се сви с 10% през септември

Търговският дефицит на САЩ се сви рязко през октомври - с близо 10%, като се понижава до 36.44 млрд. долара, достигайки 19-месечно дъно, показват данните на Търговския департамент. Прогнозите на финансовите пазари бяха за по-умерено свиване - до 37.8 млрд. долара.

Осредненият търговски дефицит през третото тримесечие е около 38.8 млрд. долара на месец – най-ниското ниво от началото на 2014 година. По-ниският дефицит е в основата на растежа на щатския БВП с 2.9% през третото тримесечие - най-солидна икономическа експанзия от две години насам.

Вносът се понижава с 1.3% до 225.6 млрд. долара, но в същото време експортът нарасна с 0.6% до 189,2 млрд. долара, повишавайки се за четвърти пореден месец и достигайки най-високо ниво от лятото на 2015-а година насам.

През септември американските компании са изнесли повече потребителските стоки и са осъществили повече индустриални доставки, което е сигнал, че промишлените фирми започват да си възвръщат стабилността, отчитат още от Търговския департамент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във