Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговски скандал предизвика поредната оставка на върха на ФЕД

Ричард Кларида

Заместник председателят на Федералния резерв - Ричард Кларида - обяви на 10 януари, че подава оставка след новите разкрития за търговските му операции с фирмени акции в началото на пандемията от COVID-19. Редовният мандат на банкера изтича в края на този месец, но той няма да го изчака и ще напусне на 14 януари.

Кларида е третият високопоставен представител на американската централна банка, който се оттегля от поста си заради спорни търговски сделки по време на пандемията, точно когато институцията предприе многостранни мерки в подкрепа на финансовата система. По тези транзакции в момента тече проверка от генерален инспектор, защото има вероятност банкерите да са се възползвали от вътрешна информация за икономическите условия.

Щателният преглед на търговската активност на Кларида започва през октомври 2021-а след като репортаж на агенция "Блумбърг" разкрива, че през февруари 2020-а той е купил акции на инвестиционен фонд, влагащ пари във фирмени книжа, точно преди Федералният резерв да обяви, че е готов да помогне на националното стопанство да преодолее пораженията от заразата, с което вдъхва доверие в пазарите. 

Вниманието към сделките на банкера се засилва през миналата седмица след като "Ню Йорк таймс" информира, че Кларида първоначално не е обявил пълния обем на търговските си транзакции и е коригирал публичните си декларации за търговията на акции през декември 2021-а. От тях става ясно, че е изтеглил пари от търгуващия с акции фонд след като в резултат на пандемията пазарът тръгва надолу. А три дни по-късно, вече на далеч по-ниски цени, Кларида връща обратно средствата в същия фонд, непосредствено преди Федералният резерв да обяви, че подготвя мерки за поредната икономическа подкрепа на финансовата система.

"Това е шокиращо и тревожно поведение, което повдига още въпроси за политиките и процедурите за търговия на членовете на борда на управителите на щатската централна банка", коментира Саймън Джонсън - икономист в Масачузетския технологичен институт. Джонсън настоява да се разследва цялостно "кой какво е търгувал, кога и въз основа на каква необявена публично информация през 2020-а и 2021-а".

Говорителка на Федералния резерв коментира още през миналата седмица, че Кларида е обновил декларациите си защото е открил "несъзнателни грешки", изискащи промени на попълнените форми. Тя обясни също, че банкерът е съгласувал финансовите си транзакции с етичната служба на Федералния резерв. Писмо, придружаващо осъвременените форми на Кларида, издадено от член на този офис, пък потвърждава, че дори с корекциите "те отговарят на действащите закони и регулации, третиращи материята за конфликт на интереси".

Оставката на Кларида следва оттеглянето на двама други високопоставени ръководители на Федералния резерв - Робърт Каплан и Ерик Розенгрен - шефове, съответно на клоновете на банката в Далас и Бостън. И двамата напуснаха постовете си заради търговски операции по време на пандемията, повдигнали етични въпроси и предизвикали огромен обществен интерес и сериозни външни разследвания.

Каплан е осъществил 27 сделки с индивидуални фирмени книжа, фондове и вложения в алтернативни активи, всяка от които се оценява на над 1 млн. щ. долара. Оборотът на Розенгрен е бил по-скпомен, но включва дялове в четири инвестиционни тръста за недвижими имоти точно когато самият той е изразил публично опасения за сектора на търговските недвижимости. 

Двамата директори обявиха на 27 септември 2021-а, че подават оставки, но това не спря натиска върху Федералния резерв да проучи сериозно собствените си правила и да ги промени. А сенатор Елизабет Уорън поиска централната банка да публикува документите, свързани с въпросните сделки. 

В отговор, Федералният резерв затегна регулациите за надзор на персоналните финансови сделки на висшестоящите банкери. Председателят на институцията Джеръм Пауъл пък със сигурност ще трябва да дава поредните обяснения пред сенатската банкова комисия на насроченото за 11 януари изслушване за назначаването му за втори мандат.

В писмото за оставката си до президента Джо Байдън Кларида не споменава търговския скандал. Пауъл също не каза и дума за него в краткото си официално изявление на 10 януари, в което посочва, че приносът на Кларида "оставя траен отпечатък в сферата на централното банкиране".

Facebook logo
Бъдете с нас и във