Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговията на финансовите пазари не е хазарт

"Търговията на финансовите пазари не е хазарт," това заяви Георги Христов, инвестиционен консултант и портфолио мениджър в Първа инвестиционна банка в интервю пред Bloomberg. Той подчерта, че на финансовите пазари трябва да се влиза, търсейки и поемайки риск, но преценявайки очакваната възвръщаемост.

Христов отбеляза, че от доста време насам имаме отрицателни лихви, дълг без стойност и изливане на ликвидност, най-вече от страна на централните банки. "Спестявайки при отрицателна доходност, губиш пари. Прекрасен вариант, за да се потърсят алтернативи във форми на инвестиции. След безумно дългия тренд на фондовите пазари трябва да настъпи реализация на печалбите," допълни той и поясни, че проблемът е не в лихвите, а че много от централните банкери са се превърнали в политически фигури.

"Политиката с чиста икономика и банкерство в комбинация води до гафове. С активното управление на средства и правилното управление на риска можем да предпазим клиента и себе и от големи загуби. Подход срещу колапс може да бъде спазването на съотношение между очакваната доходност и риска," заяви Христов. По думите му, за да се избегне рискът в турбулентен момент, ако някой не иска да затваря позиции, трябва да заеме къса позиция по някой мечи фонд спрямо индекс или другият вариант е да бъде използван договор за разлика, който се сключва между трейдър и брокер за размяна на разликата в цената на даден актив. Георги Христов подчерта необходимостта при подобни действия да се избегнат емоцията, копирането и нарцисизма, залагайки на знания и самоконтрол и пазарно неутрален подход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във