Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговията между ЕС и страните от Западните Балкани е 50 млрд. евро

Европейският съюз е най-големия търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г. Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през миналата година възлиза на близо 50 милиарда евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в среща на министрите на икономиката във Виена, в рамките на инициативата Берлински процес, която има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Евросъюза.

"За  2017 г. отбелязваме ръст от 12.4% на стокообмена с балканските страни, който възлиза на 14.2 млрд. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. данните показват ръст от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за периода", каза Караниколов.

Караниколов посочи, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес. Министърът бе категоричен, че по време на срещата на върха „ЕС—Западни Балкани“, проведена в София през май т.г., са били очертани нови конкретни инициативи за стимулиране на свързаността в региона, а постигнатите по време на срещата резултати в икономическата област, обхващат широк кръг от ангажименти за допълнително укрепване на свързаността във всичките ѝ измерения, включително транспортните връзки, енергийната сигурност, цифровата икономика, бизнес климат и възможностите за младите хора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във