Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търгове с един кандидат: Каквато държавата, такива и общините

Общините са възприели порочната практика на държавата за неефективно изразходване на бюджетни средства. Финансовият министър в служебното правителство Асен Василев изтъкна преди дни, че и при разходите на местната власт се забелязват договори без обществена поръчка. В данните, изнесени от Василев, също са видими концентрациите на разходваните средства в определени фирми, както и поръчки само с един участник.

"Разходите на общините са съпоставими с тези за "Турски поток", сравни финансовият министър. Той посочи, че интересен факт, който се наблюдава при общините, е, че има одобрени и отпуснати средства, например целево за детските градини, но процесът по строителство им изключително много се бави.

През 2020 г. и началото на 2021 г. общините са получили допълнително предоставени средства с постановления на Министерски съвет в размер на общо 500 млн. лева.

Както стана дума, подобно на държавните поръчки, и при тези на общините има немалък брой търгове, в които е кандидатствал един участник и в крайна сметка е спечелил договора. Любопитното е, че Столична община, която логично има най-голям бюджет и провежда най-много поръчки, не е предоставила данни, за да се види колко са проведените обществени поръчки с един единствен кандидат. 

Картината в другите големи общини обаче не е никак розова. Във Варна например от 274 обществени поръчки за 2020 г. при 101 търга е спечелил единствения кандидат. В Бургас от 281 поръчки при 156 е спечелила фирма, която се е състезавала със себе си. В Пловдив пък от 248 търга в 75 е спечелила единствената фирма в надпреварата.

Конкретно за Столична община финансовият министър изнесе и "любимите" изпълнители на обществени поръчки. Сред тях са "Метрополитен", "Софекострой", "Трейс Груп холд", "Титан София Изток", "Титан София Център". Личат още строителните фирми "Джи Пи груп" и "ПСТ Груп".

Според анализа на договорите над 5 млн. лв. за периода 2019 – април 2021 г. в София, в това време са сключени контракти за 973,7 млн. лева.

Оказва се, че при договарянето на бюджетни средства държавата и общините са си лика-прилика. Ще припомним, че данните на Асен Василев разкриха, че почти 4 млрд. лв. е похарчила държавата по обществени поръчки, в които е имало само един участник за периода 2019 - април 2021 година. В същото време 8.4 млрд. лв. са похарчени без обществени поръчки, като е ползвана добре познатата схема "ин-хаус" възлагане. 

Презентацията на Василев разкрива и частните фирми, получили най-големи средства чрез превъзлагане на дейности, след като държавно дружество се е домогнало до пари от бюджета по схемата "ин-хаус".

В топ четири са "Автомагистрали Хемус" АД, "ГБС-Инфраструктурно Строителство" АД, "Хидрострой" АД и "Грома Холд" ЕООД. Тези фирми са получили договори за общо 2.3 млрд. лева. Договорите са сключени с държавното дружество "Автомагистрали", очевидно за строителството на магистрала "Хемус". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във