Банкеръ Daily

Финансов дневник

Търговци отново стегнаха протест срещу Наредбата за касовите апарати

Бизнесът трябва да приведе дейността си според изискванията на наредбата до края на януари

Пореден протест правят търговците пред сградата на Министерство на финансите тази вечер. Искането им е да се изчистят всички спорни текстове в Наредба Н-18. Събирането беше организирано в социалните мрежи.

Въпреки десетките промени, удължаването на срока за влизането в сила на този норматив, фирмите искат доработване на текстовете, които им създават все още трудности с прилагането. Според протестиращите спорната наредба увилачава финансовата тежест, особено за малкия и среден бизнес.

Съгласно наредба Н-18 бизнесът трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на документа до 31 януари 2020 г. - това важи за предприятията, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), и до 31 март 2020 г. за всички, извършващи продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин, и които не използват друг софтуер за управление на продажбите, извършвани чрез електронния магазин освен софтуера на електронния магазин.

Все още никой от управляващите не е откликнал на протеста. Няма викове, няма мегафони. Бизнесът мълчаливо протестира пред сградата на Министерството на финансите, а чиновниците от финансовото министерство - мълчаливо си стоят по бюрата.

Припомняме, че през август миналата година Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането ва бизнеса за спиране действието на измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати. Жалбата тогава беше подадена от 42 браншови организации и фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във