Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турция ще намали лихвите с близо 4%, прогнозира експерт

"Голяма част от ръста на инфлацията в Турция се дължеше на ниската стойност на лирата. Тенденцията е низходяща и инвеститорите очакват до декември инфлацията да спадне до 13-14%", заяви директорът за Европа, Близкия Изток и Африка в Medley Global Advisors Найджъл Рендъл пред Bloomberg. Експертът отбеляза, че спадът на инфлацията ще доведе до намаляване на лихвените проценти.

"В момента те са 24% и пазарът очаква те да бъдат понижени с близо 2.5%. Аз очаквам те да бъдат понижени с до 4%", подчерта Рендъл. По думите му, ако централната банка на Турция намали лихвите прекалено много и лирата се обезцени, има голяма вероятност правителството да наложи нови ограничения. "Инфлацията в Турция беше много висока. Това създаде проблеми за турската икономика. Президентът на Турция Реджеп Ердоган иска икономическият растеж да е по-висок. Поради това беше сменен гуверньорът на Централната банка преди две седмици", заяви Рендъл и изтъкна, че към момента инфлацията в страната се понижава и това би трябвало тази тенденция да продължи и в бъдеще.

"В момента ситуацията в Турция изглежда малко по-добре, отколкото преди два месеца. Тогава много хора обменяха лири в долари, като не ги влагаха в банки. През последните седмици доларизацията започна да се обръща", поясни икономистът. Според него Турската централна банка ще бъде поставена под сериозен натиск от политиците, за да понижи лихвите и така да се възстанови силният икономически растеж.

Скорошно проучване на Ройтерс показа нарастващи очаквания на 25 юли Турската централна банка да намали основния си лихвен процент с 2.5% от сегашните 24% след като президентът Реджеп Ердоган уволни управителя й Мурат Четинкая на 6 юли. Мотив за тази рокада бяха опасенията му за политическа намеса в паричната политика, а ситуацията засили прогнозите за намаляване на лихвените проценти с цел съживяване на икономиката, засегната от рецесията. Референтната лихва на Турция бе повишена до 24% през септември, за да се спре рязкото понижение на лирата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във