Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турция с нови мерки за стимулиране на кредитирането

Централната банка на Турция продължава мерките за стимулиране на кредитирането след рекордното си парично облекчаване. Съгласно регулаторните промени, представени в понеделник, управляващите ще определят размера на паричните средства, които банките трябва да заделят като резерви, в зависимост от това колко кредити отпускат, за да се стимулира икономиката, съобщава Bloomberg.

От банката заявиха, че първоначално ревизията ще отключи около 5,4 милиарда лири (960 милиона долара), като също така ще предостави на пазара ликвидност на стойност 2,9 милиарда долара от злато и ликвидност в чуждестранна валута.

„Решението на централната банка е акт на експанзионистична парична политика и това само по себе си е негативно за лирата“, каза Улрих Льохтман, ръководител на отдела по валутни и стокови изследвания в Commerzbank, Франкфурт. „Може би тя (Турската централна банка) е толкова фокусирана върху реалната икономика, че е станала сляпа за рисковете от инфлация“, подчерта експертът.

Усилията на правителството за отпускане на евтини заеми дават картбланш на държавните банки, които могат да се възползват максимално от промените.

Изискваното съотношение на резервите за банки с ръст на заемите от 10% до 20% ще е 2%, с някои изключения, но ще остане непроменено за други банки, се посочва в изявление. Понастоящем съотношението е: 7% за депозити до три месеца, 4% за до шест месеца и 2% за до една година.

В допълнение, процентът на възнаграждение, който към момента е 13%, приложим за задължителните резерви, деноминирани в лири, ще бъде 15% за банките с ръст на кредита от 10% - 20% и 5% за останалите.

„Този ​​ход има за цел да стимулира кредитирането,“ заявиха в доклад икономистите от Goldman Sachs Мурат Унур и Клеменс Граф. Според тях е много вероятно правителството да продължи с въвеждането на подобни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във