Банкеръ Daily

Финансов дневник

Турция прогнозира спад на инфлацията и ускорен икономически растеж

Берат Албайрак, финансов министър на Турция

Турция представи новата си средносрочна икономическа прогноза, която предвижда икономически растеж през тази година, близък до нулата и забавяне в ръста на инфлацията, информира Bloomberg.

Турският финансов министър Берат Албайрак заяви, че ръстът на потребителските цени ще намалее до 12% в края на тази година от 15% през август. Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 0,5% през 2019 г. и с 5% през следващите три години. Инфлацията ще спадне до 8.5% в края на 2020 г. и до 6% през следващата година, според изявлението на Албайрак пред репортери в Анкара.

Прогнозите показват, че Турция се стреми да повтори нивата на растеж, последно наблюдавани преди срива на валутата миналата година. Икономиката все още е нестабилна, но в крайна сметка, правителственият подход, който започва да се оформя, е фокусиран върху създаването на стимули за банките да увеличават кредитите, като същевременно намаляват цената на парите.

Прогнозите на Албайрак също показват, че политиците остават предпазливо оптимистични по отношение на цените. Наскоро централната банка заяви, че инфлацията може да е по-ниска от прогнозата за юли от 13,9%, като се позовава на рисковете от слабото търсене. В своето представяне днес министърът заяви още, че правителствените разходи ще съответстват на целевия път на инфлация.

Съотношението на бюджетния дефицит на централното държавно управление към БВП е 2,9% през 2019 г. спрямо предходната прогноза от 1,8%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във