Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Тръмп заложи на сигурно

Според Доналд Тръмп, Стивън Манушин е "финансист от световна класа, банкер и бизнесмен", спасил много работни места по време на кризата от 2008-а.

Администрацията на новоизбрания президент на Щатите Доналд Тръмп ще е най-богатата в новата американска история, информира всекидневникът "Вашингтон пост". Сред вече обявените "избраници" за върховите постове са няколко мултимилионери и двама милиардери, включени в класацията на списание "Форбс".

Ако се съди по височайшето посещение на президента на "Голдмън Сакс груп" - Гари Кон, в Тръмп Тауър в Манхатън на 29 ноември, Доналд Тръмп вече има изчистена идея за нов шеф на Федералния резерв, след като в предизборните си битки подложи на унищожителни атаки политиката му и лично Джанет Йелън. Според мълвата съратниците на бъдещия президент все още обсъждат каква роля би могъл да играе банкерът в бъдещата администрация. Сред потенциалните позиции е и включването му в екипа на Федералния резерв.

Новите попълнения в екипа на Тръмп пък ще добавят още свръхбогати към сегашния списък. В този аспект Тръмп детронира един от предшествениците си - Джордж Буш, чийто първи кабинет от 2001-ва бе определен навремето от новинарските агенции като екип от милионери. А правителствените надзорници се усъмниха доколко членовете му са запознати с проблемите на по-голямата част от американците. Общият размер на личното състояние на тази група, коригиран съобразно инфлацията, бе около 250 млн. щ. долара - скромна сума, представляваща една десета от богатството само на номинирания от Доналд Тръмп за министър на търговията Уилбър Рос. Той, според класацията на списание "Форбс", е натрупал състояние от 2.5 млрд. долара.

Повечето номинации на Тръмп са на хора, родени богати, посещавали елитни учебни заведения и умножили като възрастни състоянията си. Според критиците им обаче те имат далеч по-голям опит във финансирането на кандидати на политически партии, отколкото в управлението на правителствени агенции.

Един от последните "богаташи" на Тръмп е предложеният за финансов министър Стивън Мнучин - финансов шеф на президентската кампания на магната. Той, според американските нрави, е и поредният представител на елита на Уолстрийт като бивш питомец на "Голдмън Сакс груп", където е работил 17 години преди да поеме управлението на хеджингови фондове и да започне да продуцира холивудски продукции, сред които и "Аватар". Да припомним, че двама от предшествениците му на този пост - Робърт Рубин и Хенри Полсън, също бяха бивши партньори на емблематичната инвестиционна група.

В интервю за CNBC на 30 ноември Манушин потвърди амбицията на Тръмп да снижи корпоративния данък от 35 на 15% и да осъществи "най-дълбоката данъчна промяна" от администрацията на предшественика си Роналд Рейгън досега. По този начин ще се постигне стабилен годишен ръст от три до четири процента. На критиките, че подобна данъчна редукция би облагодетелствала богатите, Манушин опонира, че тя ще бъде компенсирана с по-малко данъчни изключения, за да се гарантира, че "няма да има абсолютно данъчно намаление за висшата класа". 

Бъдещият финансов министър смята, че основният проблем на Щатите през последните осем години е липсата на икономически растеж и това че са в задънена улица. В нея са се озовали обаче и средностатистическите американци. Така че основното задължение на новата администрация ще е да повиши заплащането на средната класа и да й осигури по-добри работни места.

По отношение на Китай Манушин обеща, че страната ще бъде заклеймена като валутен манипулатор при наличието на достатъчно доказателства - задача, която ведомството му може да изпълни.

Бъдещият финансов министър смята, че лихвите могат да се запазят ниски още няколко години, но администрацията трябва да се подготви за евентуален лихвен ръст. И в тази връзка да се обмисли удължаването на сроковете до падежа на щатските задължения чрез емитирането на 50-годишни (и дори на 100-годишни) облигации. Приетият през 2010-а закон "Дод-Франк", чиято цел бе да предотвратява кризи, подобни на последната от 2008-2009-а, също подлежи на ремонт - поне в частта му, която отказва банките да отпускат кредити.

За председателя на Федералния резерв Джанет Йелън оценката на Манушин е, че е свършила добра работа, но че няма да коментира дали тя трябва да запази поста си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във