Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп призова Федералния резерв да свали основната лихва до нулата или по-ниско

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес Федералната резервна система на САЩ (ФРС) да понижи основната лихва до нула или дори да я пусне по отрицателна траектория. "Федералният резерв трябва да определи лихвите на нула или по-ниско и чак тогава трябва да започнем да рефинансираме дълга си", написа американският лидер на своята страница в Twitter. "Цената на заемите трябва да бъде значително намалена!", уточни той.

В серия от туити Тръмп смъмри шефа на Фед Джером Пауъл, че е наивен, защото не използва нулеви или отрицателни ставки като основна мярка за провеждането на успешна парична политика. Ръководителят на Белия дом още на 19 август призова централните банкери на страната да намалят основната лихва със 100 базисни пункта (един процент).

Основният лихвен процент на нулево или дори на отрицателно ниво се поддържа от редица централни банки по света, по-специално от Европейската централна банка и от Японската централна банка. А страни като Япония, Германия и други дори издават държавни облигации с отрицателна лихва, което им позволява да заемат пари и същевременно получават доход от това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във