Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп призова Федералния резерв да намали ставките

Днес президентът Доналд Тръмп призова Федералния резерв да ускори намаляването на лихвите, като заяви, че централната банка на САЩ трябва да бъде в крак с глобалните си колеги, предаде CNBC. „Те трябва да намалят процентите повече и по-бързо, и да спрат нелепото си количествено затягане СЕГА“, написа Тръмп в Twitter.

Според него Федералният резерв, а не Китай, е основната икономическа пречка пред Америка. "Проблемът ни не е Китай, ние сме по-силни от всякога, парите се наливат в САЩ, докато Китай губи компании в други страни, а тяхната валута е под обсада. Нашият проблем е Федералният резерв, който е твърде горд да признае грешката си, че действа твърде бързо“, подчерта американския президент.

Тръмп е постоянен критик на Фед, въпреки че одобриха намаляване на ставката на заседание преди седмица. Пазарите очакват още едно намаляване през септември, след това още едно или дори още две, преди края на годината. "Въпреки това чакането не е вариант", каза Тръмп, като призова Фед да действа сега.

И трите основни американски фондови индекса стартират търговията в сряда със големи спадове от над 1%, като индексът DJIA пада с цели 410 пункта (понижение с 1,57%), широкият индекс S&P500 - с 1,38% и технологичния Nasdaq Composite - с 1,31%, заличавайки техния вчерашен отскок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във