Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп определи биткойн като измама

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече криптовалутата биткойн "измама". 

В интервю за Fox Business Network Тръмп каза: "Биткойн, това просто изглежда като измама. Не ми харесва, защото това е друга валута, конкурираща се с долара. Искам доларът да бъде валутата на света. Това винаги съм казвал".

Цената на биткойн следва тенденция на спад от началото на май и все още не се е възстановила. През първите месеци на годината обаче цифровият токен се изкачи до 60 000 долара. Само за месец обаче стойността се стопи до около 30 000 долара, т.е. с почти 50% спрямо рекордното ниво.

Във вторник бе записан нов спад от 8% 

Редица проблеми тежат върху криптовалутите, включително страховете от силни регулаторни ограничения, а и объркващите туитове на милиардера Илон Мъск.

Миналия месец китайските власти призоваха за потискане на криптовалута биткойн и търговията. Преди Китай бе основен играч на криптопазара, но сега рязко предприе действия, за да прекрати спекулативните инвестиции в криптовалути.

Междувременно Илон Мъск премина от поддръжник на биткойн до не чак толкова голям привърженик само за няколко месеца. Знак за това бе решението на гиганта "Тесла" да спре да приема биткойн като начин на плащане на електромобили, произведени от компанията. В серия публикации в Туитър самият Илон Мъск изказа опасения относно въздействието на биткойн върху околната среда .

Facebook logo
Бъдете с нас и във