Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп: Фед е политически обвързан

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп използва първия президентски дебат с кандидата на Демократическата партия Хилър Клинтън, за да поднови атаките си спрямо Федералния резерв и неговия председател, Джанет Йелън. Милиардерът обвини централната банка във "вършене на политически неща" чрез поддържане на политиката на ниски лихвени проценти.

"Когато те вдигнат лихвите, вие ще започнете да виждате как ще се случат някои много лоши, тъй като те не си вършат работата", заяви републиканският кандидат по време на дебата, обвинявайки Федералния резерв, че е по-политически обвързан, отколкото неговата съперничка за президентския пост. Тръмп предупреди, че икономиката на САЩ е голям, дебел и грозен балон и предупреди за катастрофа на фондовите пазари, когато лихвите започнат да се повишават.

Напоследък кандидатът на републиканците за президент взе Фед на няколко пъти на прицел, обвинявайки Йелън за създаване на "фалшива икономика" чрез поддържане на лихвите ниски, за да помогне на досегашния президент Барак Обама.

Клинтън не коментира забележките на Тръмп за Фед, но още преди дебата тя определи като неподходящо кандидатите или самия президент да влияят върху действията, предприемани от централната банка.

През миналата седмица президентът на Фед Джанет Йелън коментира, че "партизанските политики не играят роля при нашите решения относно подходящото състоянието на паричната политика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във