Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп е уверен, че може да отстрани Пауъл от ръководното място във Фед

Американският президент Доналд Тръмп е посочил пред доверени източници в сряда, че е уверен във възможността си да отстрани Джером Пауъл от ръководното място във Федералния резерв, съобщава Bloomberg.

Разказите на пожелалите да запазят анонимност, приближени до Белия дом, се появиха в медиите само няколко часа, след като Пауъл обяви плановете си да изпълни 4-годишния си мандат като гуверньор на централната банка. „Мисля, че законът е ясен - имам 4-годишен мандат и възнамерявам да го изпълня”, каза Пауъл на пресконференция във Вашингтон в сряда след заседание на Фед, на което централните банкери запазиха основните лихвени проценти непроменени.

Президентът Доналд Тръмп публично атакува председателя на Федералния резерв Джером Пауъл от месеци, докато централната банка продължава да повишава лихвените проценти и да се отдръпва от наливането на пари в икономиката, като намалява баланса си. Тръмп бе в противоречие с председателя и по време на провеждането на кампанията си за 2020 г.

Може ли Тръмп да уволни председателя Пауъл? Законът не е напълно ясен, но американските президенти нямат изричната законова власт да уволняват председател на Фед. Като независимо представителство, банката не отговаря пред Белия дом, а пред Конгреса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във