Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръгва нова схема за финансиране на бизнеса

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на малки и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение на банката. В рамките на споразумението УниКредит Булбанк ще предложи на българския бизнес гаранционен инструмент в размер на 210 млн. лв. за предоставяне на кредити при преференциални условия и изисквания за кредитно обезпечение. Схемата ще действа в  продължение на  3 години.

Половината от кредитния риск на предоставяните инвестиционни и револвиращи оборотни кредити ще бъде гарантирана  чрез  програма COSME. Тази гаранционна схема  според експертите е подходяща за всички малки и средни предприятия. Програмата е насочена най-вече към  компании, които са в начален етап на развитие и се нуждаят от финансиране за своята дейност чрез конвертируем заем.

"Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейския инвестиционен фонд. Гаранционното споразумение ще ни даде възможност да  оказваме допълнителна подкрепа на българския малък и среден бизнес. Този  сегмент се адаптира по-добре към променящите се пазари, притежава голяма  креативност и гъвкавост,  и допринася значително за обогатяването на  цялостната икономическа среда. Смятаме, че с партньорството ще стимулираме предприемачите да развиват нови проекти не само на местните, но и на други европейски пазари", коментира Теодора Петкова, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

"Рамковото гаранционно споразумение с УниКредит Булбанк, дългогодишен партньор на ЕИФ, ще подобри условията в приблизително хиляда малки и средни компании, които търсят финансиране на техните бизнес планове. Фокусът на споразумението е върху стартиращите компании и то  ще засили конкурентоспособността на малките и средни предприятия , които са най-важният сегмент от българската икономика, двигател на икономическия растеж и  на иновациите, фактор за увеличаването на  работните места", каза главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилберт.

Споразумението за финансиране е осъществено благодарение на гаранцията, която е предоставена от COSME и от Европейския фонд за стратегически инвестиции, създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на фонда е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури по-широк  достъп  до финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във