Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Тройна "Гражданска" за джигитите

От началото на 2018 г. застраховките "Гражданска отговорност" ще се определят индивидуално за всеки  шофьор на базата на констатираните нарушения, които е правил на пътя. Идеята е водачите на МПС без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която е в момента, а хората с нарушения - по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението ще е до около 50 процента. Това обясни в края на миналата седмица  заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

По нейните думи  една от важните стъпки за въвеждането на системата "бонус - малус" е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. Тя посочи, че при определянето на цената ще се вземат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

"Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви заместник-председателят на КФН. Тя напомни някои статистически данни - че най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в периода 2014-2017 година.

Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемането на предимство, рязката смяна на посоката на движение, неспазването на дистанция.

Агайн уточни, че новата система може и да не влезе в сила още от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена  някъде в началото на 2018 година. "Целта не са по-високи приходи за застрахователите", категорична е тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във