Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тристранният съвет се събира, за да обсъди Бюджет 2018

Синдикатите, работодателските организации и представители на правителството се събират днес в Министерския съвет, за да направят първо обсъждане на проектобюджета за 2018 година.

Тристранният съвет ще разгледа републиканския бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване, както и предвидените средства за здравната каса,

Очаква се заседанието да е напрегнато, тъй като през седмица и работодателите, и синдикатите се обявиха против бюджета на ДОО. И съответно гласуваха не подкрепиха текстовете при обсъждането им от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Бизнесът не е съгласен с административното увеличение на минималната заплата, която следва да се увеличи с 50 лева и от 1 януари да стане 510 лева.

Синдикатите пък имат претенции към увеличението на пенсиите, тъй като според тях предвиденото нарастване от 3.8% е недостатъчно.

В проектобюджета, публикуван от Министерството на финансите,  се залагат повече разходи за образованието, здравеопазването, социалнния сектор и отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във