Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРИМА НОВИ КАНДИДАТИ ЗА БИОХИМ

Италианските банкови капитали явно ще се опитат да окупират българската финансовокредитна система наред с още четири чуждестранни инвеститори. След като УниКредито Италиано придоби БУЛБАНК и сложи ръка върху близо 27% от банковите активи в България, още една италианска кредитна институция заяви интереса си към приватизацията у нас. Вестник БАНКЕРЪ научи, че миналата седмица Банко Национале дел Лаворо (Би Ен Ел) е получила информационен меморандум за приватизацията на БИОХИМ от Банковата консолидационна компания и е сключила с нея договор за конфиденциалност. До 1998 г. Би Ен Ел е била контролирана от италианската държава. В средата на 1988 г. нейните дялове са продадени на над 600 000 акционери, 25% от които са чуждестранни инвеститори. Основни акционери на Би Ен Ел са Банка популаре ди Венеция - със 7.97%, испанската Банко Билбао Виская Архентария - с 10.10%, и италианският застраховател ИНА Дженерали - със 7.53 процента.


Групировката Банко Национале дел Лаворо притежава над една дузина финансови структури в Италия, както и дъщерни банки в Германия, Люксембург, Швейцария, Аржентина, Бразилия и Уругвай. До средата на тази година тя е била мажоритарен собственик на Банко ди Наполи холдинг, част от който е Банко ди Наполи - Люксембург, която пък има да си прибира над 2.7 млн. г. марки от Стопанска и инвестиционна банка. На 9 юни тази година обаче Би Ен Ел продава 49% от Банко ди Наполи Холдинг на Санд Паоло ИМИ - най-големия кредитор на фалиралата Стопанска банка, която на 23 юни 2000 г. бе купена от БРИБАНК (два месеца по-късно тя се преименува на Стопанска и инвестиционна банка).


Френските, подобно на италианските капитали, също са възприели агресивна политика по отношение на българския финансов пазар. През 1999 г. Сосиете Женерал купи ЕКСПРЕСБАНК. Големият й конкурент във Франция и Европа Банк Национал дьо Пари - Париба пък притежава 40% от БНП-Дрезднербанк (България). Така французите контролират 6.1% от българския финансов пазар. Но тези позиции явно не ги задоволяват. Тази седмица БНП-Париба също е получила от БКК меморандум за БИОХИМ и е сключила договор за конфиденциалност. Френската банка явно е амбицирана да разшири позициите си у нас след приватизационния успех на Сосиете Женерал, с която е в жестока конкуренция. През 1999 г. двете банки се сблъскаха при покупката на швейцарската Париба. Спорът между тях трябваше да бъде решен от френската държава, но в крайна сметка Банк Национал дьо Пари взе надмощие и сложи ръка върху швейцарската кредитна институция, след което се преименува на БНП-Париба. След тази сделка тя се нареди сред най-големите банки в Европа и в света. БНП-Париба притежава 78 дъщерни банки в целия свят, като има свои структури в Унгария, Чехия, Словакия, България, Узбекистан, Румъния, Турция, Украйна, Русия, Полша, Хърватска.


Собственикът на ХЕБРОСБАНК - Ай Риджънт.Ком, също има намерение да разшири позициите си в нашия банков сектор. Неговите представители са поискали от БКК да им бъде предоставен меморандум за БИОХИМ.


Освен тримата новопоявили се кандидат-купувачи, в наддаването за държавната банка ще участват и Интернешънал Комършал Банк - дъщерна структура на Комършал Банк ъф Грийс, Райфайзенбанк (България), чийто собственик е австрийският банков гигант Райфайзен Централ Банк. Договор за конфиденциалност за покупката на БИОХИМ е подписала и Аустриа Банк. В края на август 2000 г. самата тя бе купена от втората по големина банка в Германия Хипоферайнсбанк, която оперира в нашата страна чрез дъщерната си структура Хипоферайнсбанк (България).


Сред цялата тази кавалкада от кандидат-купувачи са НЕФТИНВЕСТБАНК и Първа инвестиционна банка, която има намерение да създаде консорциум с голяма чуждестранна банка. На тях обаче БКК все още не е предоставила меморандум за БИОХИМ и не гледа с добро око на евентуалното ум участие в наддаването.


Интересното е, че като кандидати за БИОХИМ са се кандидатирали много по-значителен брой големи чуждестранни инвеститори, отколкото при приватизацията на Пощенска банка, ЕКСПРЕСБАНК и ХЕБРОСБАНК. Факт, който обещава, че наддаването за БИОХИМ ще бъде доста инфарктно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във