Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРИМА ФРАНЦУЗИ ОБНОВИХА НАДЗОРА НА СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК

Жан-Луи Матеи, Патрик Пиер Желан и Перин Жилбер са тримата нови членове на надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк. Тя бяха избрани единодушно за мандат от пет години на редовното общо събрание на акционерите на кредитната институция на 30 септември (вторник) във Варна, където е седалището на банката. Тримата французи ще встъпят в длъжност, след като Българската народна банка бъде уведомена затова. Досегашният председател на надзора - Филип Виге, пък се оттегли в заслужена пенсия.
От 1998 г. Жан-Луи Матеи е ръководител на Дирекцията за международно банкиране в институцията майка на българската банка. Освен това е заместник-председател на руската дъщерна институция на Сосиете Женерал - Росбанк. Иначе работи във френския кредитор от 1973 г., като последователно е изпълнявал длъжностите началник на отдел Организация, заместник-мениджър, а по-късно и главен мениджър на управлението, отговарящо за Африка и отвъдморските територии. От 1997 г. Матеи е член на изпълнителния комитет на групата.
Колегата му Патрик Пиер Желан пък е председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на румънската банка от групата - Би Ер Ди (BRD) от 2004 година. И неговата професионална история е свързана предимно със Сосиете Женерал и започва през далечната 1970 година. Оттогава досега е минал през управлението по международни финанси, в което става и отговорник по синдикиране, през 1983 г. е назначен за помощник главен мениджър на Сосиете Женерал във Великобритания, а след това оглавява холандската дъщерна банка. Заемал е още няколко ръководни поста, докато през 1998 г. Патрик Желан е назначен за главен изпълнителен директор на кредитната институция на групата в Лондон. Там остава до 2001-ва, когато се мести в Румъния.
Дамското попълнение в надзора на Сосиете Женерал Експресбанк - Перин Жилбер, е заместник- началник на подразделението за маркетинг и продажби в международния отдел за банкиране на дребно на френския кредитор. Тя притежава две магистърски степени - една по бизнес администрация от Университета в Тексас и още една по мениджмънт от ЕМ Лион. Жилбер е служител на Сосиете Женерал сравнително отскоро - присъединила се е към френската банка през 1999 година. През 2002 г. е назначена за стратегически анализатор в отдела за банкиране на дребно, а на сегашния си пост е от 2005 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във