Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРИМА ФИНАЛИСТИ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА РУМЪНСКАТА СПЕСТОВНА БАНКА

Три кредитни институции са подали окончателни оферти за приватизацията на румънската спестовна банка (Casa de Economii si Consemnatuini) до крайния срок - 17 юли. Победителят, който ще бъде обявен през септември, ще е измежду унгарската банка О Ти Пи (OTP Bank), Национална банка на Гърция и австрийската Райфайзен Централбанк (Raiffeisen Zentralbank) в консорциум с Райфайзен интернешънъл холдинг (Raiffeisen International Holding). В последния момент другият гръцки кандидат Евробанк (EFG Eurobank) обяви, че е решил да не участва в състезанието, а да се съсредоточи върху разширяването на румънското си дъщерно дружество Банкпост (Bancpost). След първоначално проявен интерес през октомври 2005 г. се отказаха и други чуждестранни банки - италианската Монте дей Паски ди Сиена (Monte dei Paschi di Siena) и австрийската Ерсте банк (Erste Bank).
Според приватизационния план 69.9% от акциите на петата по големина румънска банка ще бъдат продадени на спечелилия кандидат, 9% ще се прехвърлят на фонд Проприетатя (Proprietatea), а останалите акции ще бъдат продадени чрез фондовата борса. Спестовната банка има пазарен дял от 4.5% - по размер на активите, и 1400 клона в страната. Според правителството цената й е 700 млн. евро. Анализатори обаче прогнозират, че стойността на приватизационните предложения ще бъде под очакваната от продавачите. Проучване на инвестиционната банка Мерил Линч (Merrill Lynch) сочи, че делът от 69.9% може да бъде продаден за сума, близка до 500 млн. евро.
В понеделник (17 юли) британският всекидневник Файненшъл таймс съобщи, че румънското правителство може да се откаже от този план, ако получените оферти не са убедителни. Директорът на румънската банка заяви, че сумата от 500 млн. евро е смешно малка. Изпълнителният директор на О Ти Пи Шандор Чани обаче коментира, че румънското правителство има прекалено високи очаквания.
Поглъщането на спестовната банка се смята за последния шанс на чуждестранните институции да разширят позициите си на румънския банков пазар, който е втори по големина в региона след полския. Приватизацията й ще засили конкуренцията и ще промени йерархията на водещите румънски банки предвид факта, че и трите международни кандидати вече работят на местния пазар. Националната банка на Гърция присъства чрез Банка Ромъняска (Banca Romaneasca), О Ти Пи - чрез О Ти Пи Банк Румъния, а австрийският кандидат - чрез Райфайзен Банк, третата най-голяма банка в Румъния.
Комисията по приватизацията на банката ще обяви името на спечелилия претендент до два месеца след отварянето на офертите на 25 юли. Анализатори сочат Райфайзен Централбанк като най-вероятния победител, тъй като е най-склонен да плати високата цена. За интереса на австрийците говори и това, че напоследък те инвестират далеч по-малко от обикновено. Две от трите кандидатствали банки имат активи, по-високи от общата стойност на цялата румънска банкова система. Изключение прави О Ти Пи. Активите на Райфайзен Централбанк са в размер на 90 млрд. евро - приблизително три пъти повече от общата стойност на всички банки в Румъния (35 млрд. евро в края на 2005 година). На другия полюс е О Ти Пи с активи за 20 млрд. евро, която ще има нужда от увеличаване на капитала, в случай че румънските власти я одобрят за купувач на спестовната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във