Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трибунал във Вашингтон е решил окончателно спора за КТБ между България и Оманския фонд

Арбитражният трибунал във Вашингтон е постановил решение по международното арбитражно дело, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу България. Решението е от 13 август, но съобщението на Министерството на финансите бе публикувано четири дни по-късно. 

В него се посочва, че Оманският фонд имаше претенции срещу действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност. Според фонда отказът да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Ведомството на Владислав Горанов уточнява, че след като България е представила две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се е отказал от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България.

Позиции със сходно съдържание бяха публикувани от БНБ и финансовото министерство в края на април. От Централната банка тогава уточниха, че Държавният резервен фонд се отказал от претенциите за обезщетение в размер на 80 милиона евро.

Оманският фонд беше собственик на 30% от КТБ. Все още няма информация защо фондът се е отказал от претенциите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във