Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трябва ли банката да възстанови парите на потърпевшите при източване на сметки?

Банката носи отговорност за вредоносните действия на нейни служители и трябва да върне парите по сметките възможно най-бързо. Това каза преподавателят по банково право в УНСС проф. Валери Димитров пред Нова телевизия във връзка със случая с 29-годишната служителка в банков клон в Нова Загора, обвинена, че е откраднала пари от сметки на клиенти. Биляна Манчева е обвинена в банкови злоупотреби в особено големи размери. Тя присвоила над 450 000 лева от баката и от клиенти, твърдят от държавното обвинение.

Един от пострадалите, чиито сметки са почти източени, е Кольо Колев. Изчезналите пари от неговите две сметки са над 185 000 лева. Той вече е разпитан по случая. Разбрал за липсващите пари, след като от банката се обадили да направи проверка на сметките си. Откраднатите от влога му пари все още не са възстановени.

Според проф. Димитров  забавянето при възстановяването на изчезнали пари нанася сериозен удар върху репутацията на финансовата институция. Той каза още, че измами от банкови служители могат да се извършват не само чрез прехвърляне на пари по сметки, а и в брой – чрез теглене от банкомат.

„Рано или късно това се установява, защото банките са много строго контролирани”, каза още преподавателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във