Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трябва да се търсят различни варианти за фалит на КТБ, смята Ангарски

"На заседанието на Народното събрание не се разбра какво ще струва на държавата фалитът на КТБ, а само, че по международните оценки има дупка от 4.2 млрд. лв., което оформи мнението, че спасяването ѝ невъзможно“.“ Това каза за БНР финансистът Красимир Ангарски.

Той допълни, че е било прието общото становище, че трябва да незабавно да се разплатят гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете, но там няма достатъчно пари. „Има 2.2 млрд. лв., а трябва да се търсят още 1.6 млрд. лева. При положение че се изплатят тези обезщетени депозити, Фондът ще бъде изпразнен и оттук натам трябва да е ясно, че гарантираните депозити в останалите банки няма да бъдат гарантирани. Това е един огромен риск“, смята финансистът.

Според него не е станало ясно и какво ще стане с големите фирми, които имат сметки в КТБ, като например „Топлофикация“. Ангарски е на мнение, че трябва да се търсят варианти за фалит, но при различни условия.

Експертът обясни, че ако се допусне при ликвидацията синдици с години да разпродават активите на банката, това може да доведе до протакане, забравяне и съответно замиване на следите. „Необходими са програми за всяко от възможните решения за фалит“, смята той.

Според него сега трябва да се действа много бързо, защото колкото повече се бави процесът, толкова повече  нараства общественото недоверие към финансовата ни система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във