Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трябва да има осъдени заради КТБ, смята Томислав Дончев

Това трябва да остане изолиран случай. Говорим за милиарди, част от тях тежат върху публичните финанси. Това заяви за ситуацията с КТБ вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР.

"Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия! Първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ", коментира вицепремиерът.

"Заместник-министрите ще се определят по качествата, а не по партийната принадлежност", обясни Дончев. "Един министър не се предполага, че ще бъде непременно експерт в сферата, в която работи, по-скоро той трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени. Аз от първия мандат на кабинета "Борисов" имам опит от работата почти с всички министри, като изключим министъра на отбраната, който няма никаква връзка с европейските фондове", допълни той.

"Изразът, че трябва да има "анклави" в държавното управление, е мой. Не трябва да се следва логиката на политическите квоти, а да има възможност министърът да предложи хора, с които да работи, това е свързано и с отговорността. Заместник-министри, които отговарят за оперативна програма, ще бъдат обект на двойна преценка. Ако само преди 7-8 месеца някои мерки бяха взети, нямаше да сме в тази ситуация със спрените средства по еврофондовете, каза още Томислав Дончев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във