Банкеръ Daily

Финансов дневник

Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове

Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове, предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване. Вносител на промените е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа "за", 7 - "против" и 63 - въздържали се. Той урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите.

Като основна цел на законопроекта вносителите посочват уреждане фазата на изплащане на пенсионните добавки от т. нар. втори стълб, с оглед на това, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат пенсионна възраст.

От ДПС и БСП се въздържаха при гласуването с мотива, че поправките не са съобразени с препоръките на регулаторния орган - Комисията за финансов надзор. Социалистите определиха текстовете като лобистки и изразиха мнение, че те обслужват интересите на частните пенсионни фондове.

Социалният министър Деница Сачева обаче изтъкна, че с промените в закона е постигнат баланс и компромис. "Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения", каза тя.

Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна - те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в Националния осигурителен институт и обратното, посочи още министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във