Банкеръ Daily

Финансов дневник

Три български банки с ограничителни мерки за сделки с руската рубла

Ограничителни мерки по отношение на лица от Руската федерация и Беларус обявиха три български банки - „Токуда Банк“ АД, „Райфайзенбанк (България) ЕАД и „Юробанк България“ АД.

В отговор на санкциите от Европейския съюз, свързани с прилагането на ограничителни мерки спрямо Руската федерация и Беларус, както затруднения и забавяне на изпълнението на валутни преводи от и към Русия и Беларус, "Токуда Банк" временно преустановява извършването на преводи от и към банки и получатели, намиращи се на територията на тези две страни. По-късно банката временно ограничи и наличностите по сметки на граждани или физически лица, пребиваващи в Руската федерация и Беларус, или юридически лица, образувания или органи, установени в Руската федерация и Беларус. Максималната сума като общо кредитно салдо, по всички сметки в Банката (независимо от вида им), не може да надхвърля 100 000 евро или равностойността им в друга валута.

От "Райфайзенбанк (България)" също предупредиха, че кредитната институция ще приведе работата си в съответствие със санкциите наложени на Русия от Европейския съюз и са възможни ограничения в платежните операции на физически и юридически лица от тази страна.

А във връзка с международната ситуация, "Райфайзенбанк (България)" преустанови предоставянето на платежни услуги във валута руски рубли (RUB), в т.ч. изпълнението на платежни операции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута.

От началото на март и "Юробанк България“ преустанови приемането на платежни нареждания и обработването и изпълнението на всякакви платежни операции и трансакции в руски рубли (RUB), в това число и покупко-продажба на валута, до следващо уведомление.  В допълнение, банката е предприела мерки за прилагане и спазване на международните ограничителни режими, които могат да доведат и до други ограничения по отношение на операции, свързани със санкционираните държави, региони, контрагенти и/или лица.
Други български банки засега не са обявили мерки срещу руски граждани и фирми. 

Очаквайте продължение по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във