Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР 35

Ян Бремер - президент на базираната в Ню Йорк консултантска фирма Юрейша Груп, се срещна на 30 август с финансовия министър Милен Велчев, на когото представи проекта за създаване на Индекс за стабилност. Той се разработва съвместно с щатската консултантска фирма и инвестиционната банка Лемън Брадърс. Индексът ще оценява политическия риск в държавите, обект на анализа, сред които е и България. За пръв път индексът ще бъде публикуван през септември във в. Файненшъл Таймс.

Депозитите на българските банки в чужбина са намалели през юли от 4.58 млрд. на 4.43 млрд. лева. Размерът на отпуснатите от тях заеми пък е нараснал с 93 млн. лв. и към края на юли възлиза на 3.6 млрд. лева. Преориентирането на нашите банки към по-доходоносни инвестиции се отразява и на финансовите им резултати. Общият размер на печалбите им през юли е 229.9 млн. лв. и в сравнение с предния месец е нараснал с 26.6 млн. лева. Печалбата само на трите най-големи банки в България - БУЛБАНК, ОББ и Банка ДСК, е 171.9 млн. лв., а в края на юни 2001 т. тя бе 155.5 млн. лева.

Първа инвестиционна банка ще сключи споразумения с три от най-големите израелски банки за обслужване на търговските разплащания и акредитиви на фирми, действащи у нас и търгуващи с Израел. Това е договорено по време на срещите в Тел Авив между представители на българската кредитна институция с шефовете на Банк Хапоалим, Банк Леомил и Индустриална банка за развитие на Израел.

Пресслужбата на УниКредито Италиано категорично отказа да коментира появилите се в хърватския и българския печат информации, че италианската банка, която притежава 85.6% от акциите на БУЛБАНК, продава на Байерише Ландесбанк своите 63% в Сплитска банка - третата по големина кредитна институция в Хърватия. Но от пресслужбата на УниКредито Италиано не потвърдиха, но и не отрекоха пред в. БАНКЕРЪ, че се водят преговори с Байерише Ландесбанк.

Експерти на Световната банка ще пристигнат през септември в България, за да извършат преглед и оценка на изпълнението на Проекта за възстановяване на влажните зони и намаляване на замърсяването в българските територии. От резултатите на огледа ще зависи дали страната ни ще получи от Световната банка необходимите 7.5 млн. щ. долара за реализирането на проекта, чиято обща стойност възлиза на 13.5 млн. щ. долара.

До месец ТБ България инвест ще започне да отпуска на гражданите ипотечни кредити за покупка на жилище. В момента специалистите на банката разработват условията за получаването на заемите. До 15 септември регламентът ще бъде внесен за одобрение в управителния съвет на ТБ България инвест.

Абонатите на Мобилтел ще могат да заплащат сметките си към оператора през РОСЕКСИМБАНК. Тази услуга влиза в сила от 1 септември 2001 г. и ще се предлага на клиентите на банката във всичките й 16 клона в цялата страна.

Представители на германската банка Байерише Ландесбанк ще открият свой щанд на пловдивския панаир, който ще се проведе през последната седмица на септември. Това е част от проучвателната им мисия за стъпване на българския банков пазар. В момента експертите на германската кредитна институция и на Банка ДСК работят по съвместен проект за създаване на жилищно-спестовни каси у нас. Осъществяването му обаче зависи от това, дали в България ще бъде приет специален закон за жилищно-спестовните каси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във