Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Societe Generale Експресбанк стартира издаването на безконтактни карти Debit MasterCard, които дават възможност за плащане на ПОС терминали само с доближаване на картата до устройството. Освен всички традиционни начини за плащане и теглене на пари в брой клиентите на банката ще могат да правят бързи и сигурни безконтактни плащания с MasterCard във всеки търговски обект, който приема това разплащателно средство. Към края на второто тримесечие безконтактните терминали в България са над 8 хиляди.


 


Вложителите, кредитополучатели, фирми и служители на Корпоративна търговска банка организират протест на 11 август от 15 ч. пред сградата на Българската народна банка. Клиентите на КТБ са недоволни от бездействието на институциите и липсата на решение вече близо два месеца. Техните искания са управителят и управителният съвет на БНБ "да започнат да си вършат работата". Протестиращите настояват за решаване на проблема в най-кратък срок и припомнят, че много по-тежки проблеми бяха решени за седмици без бавене в съседна Гърция, в Кипър и Португалия. За да изразят недоволството си, те са създали Фейсбук група "КТБalive".


 


Комисията за финансов надзор (КФН) вписа със свое решение от 6 август емисия облигации на Първа инвестиционна банка. Те са за 15 000 000 евро. Книжата са 15 000 броя ипотечни, поименни, безналични, лихвоносни, свободнопрехвърляеми, неконвертируеми и обезпечени. Лихвеният процент е фиксиран на 5.75% на годишна база. Емисията е допусната до търговия на регулиран пазар по партидата на "Първа инвестиционна банка" АД.


 


ЗД "Евроинс" АД свиква извънредното общо събрание на акционерите си на 19 август, на което ще бъде предложено увеличение на капитала на дружеството от 11 753 556 на 23 507 112 лв. чрез публично предлагане на 11 753 556 нови обикновени поименни безналични акции с право на глас. Публичното предлагане ще се счита за успешно приключило и съответно капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 701 423 броя акции от новата емисия.


 


Централна кооперативна банка (ЦКБ) вече предлага по-висока защита при пазаруването онлайн чрез своята услуга E-Secure - допълнителна парола за плащания с дебитни и кредитни карти в интернет благодарение на технологията MasterCard SecureCode. Притежателите на карти MasterCard, Debit MasterCard и Maestro, издадени от ЦКБ, включително и картодържателите на безконтактни карти, могат да се регистрират безплатно за услугата E-Secure на банкомат или в клон на ЦКБ и да създадат свой профил със своя парола за плащания в интернет.


 


Пенсионните фондове в България управляват активи за близо 7.6 млрд. лв., като спрямо края на първото полугодие на 2013 г. нетните им активи регистрират ръст от 22.54 на сто. Общият нетен финансов резултат на пенсионните дружества е в размер на 27 599 хил. лева. Броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на юни е 4 231 401 души, като нараства спрямо миналата година с 2.36 процента.


 


Звеното за финансови престъпления в Гърция (SDOE) проучва 64 диска, предоставени от гръцките банки, които съдържат данни за банкови депозити в периода 2000-2012-а. Властите първо ще разгледат банкови сметки с депозити над 100 хил. евро, а след това ще анализират и сметките с над 300 хил. евро. Целта на проверката е да установи дали има случаи на укриване на данъци, или пране на пари в Гърция. Според данните повече от 16 000 банкови сметки са с баланс от над 1 млн. евро.


Италия отново изпадна в рецесия за трети път от 2008 г. насам. Брутният й вътрешен продукт неочаквано се е понижил с 0.2% от април до юни спрямо предишните три месеца, показват данните на агенция ИСТАТ. Икономиката на страната също се сви с 0.1% в периода януари-март, което означава, че страната отново се намира в рецесия, тъй като отчита две последователни тримесечия на свиване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във