Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Трансфери за около 48 млрд. лв. са обработени през системата на БНБ за големи бързи плащания "РИНГС" само за месец май. Средно на ден през нея са минавали преводи за близо 2.4 млрд. лв., а годишно - за около 797 млрд. лева.


 


Непълноти в правилниците на Българската фондова борса не й позволиха да качи за търговия на капиталовия пазар облигации на Първа инвестиционна банка с общ номинал от 40 млн. евро. Емисията е пусната и продадена преди година след одобрението на БНБ и на Комисията за финансов надзор. Това са особен вид ценни книжа, които се ползват като дългово-хибриден инструмент и са част от собствения капитал на банката. Такива облигации издават всички банки в Европа и са обект на търговия на капиталовите пазари. Нашата борса обаче не е предвидила във вътрешните си правила търговията с подобни инструменти.


 


Директорите на териториалните дирекции на НАП в цялата страна се срещат лично с мениджърите на над 300 фирми, всяка от които дължи на бюджета по над 100 000 лв., а длъжниците в София - по над 200 000 лева. Приходната агенция поясни, че на срещите се обсъждат възможностите за обезпечаване на дълговете, включително и за плащане на части от тях по индивидуални погасителни планове. От фирмите се очаква да платят в двуседмичен срок или да предоставят имущество, с което да гарантират задълженията си и да сключат споразумение за плащане на части.


 


Светът трябва да действа, за да се ограничи рискът от нова опустошителна ипотечна катастрофа. Това предупреждение отправи Международният валутен фонд (МВФ), който публикува нови данни, че цените на жилищата в много страни по света надвишават значително историческата средна стойност.


 


Банкомат, който освен теглене и внасяне на пари в брой и другите стандартни АТМ услуги, може да извършва обмяна на валута е най-новото творение на европейската технологична софтуерна компания Asseco. Тя го представи по време на Първия банков технологичен форум в София на 12 юни. Машината може да извършва обмен на всички добре познати валути - евро, долар, паунд, швейцарски франк и др. Специалният детектор на устройството открива фалшивите банкноти и ги отхвърля, така че банките могат да бъдат сигурни за автентичността на банкнотите, а клиентите могат да са спокойни, че няма да получат фалшива валута. Машината е създадена изцяло по стандартите на Европейската централна банка.


 


Световната икономика продължава да се възстановява постепенно, макар че през първото тримесечие на 2014 г. инерцията на растежа донякъде се забави в резултат от временни фактори, засегнали главно САЩ и Китай. Това се посочва в извадката от месечния бюлетин на Европейската централна банка, публикувана на сайта на Българската народна банка. С постепенното преодоляване на неблагоприятните последици от тези фактори глобалната икономическа активност ще се засили, подпомогната както от развитите икономики, така и от по-новите пазари, отбелязват още от ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във