Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР 09

Финансовият министър Пламен Орешарски подписа на 27 февруари финансовите споразумения между България и Европейската комисия по програмата ФАР за трансгранично сътрудничество с Гърция и Турция. Общият размер на финансирането е близо 48.1 млн. евро, като българската държава участва с 10.21 млн. евро.

СИБАНК е внесла в БНБ документите на Красимир Катев с молба да му бъде разрешено да заема длъжността член на управителния съвет на кредитната институция.

Консолидираната печалба на Група ДЗИ за 2005 г. е 17.21 млн. лв. и е нараснала със 7.23 млн. лв. в сравнение с края на 2004 г., когато е била 9.98 млн. лв., показва отчетът на групата. Активите на Група ДЗИ в края на годината са 1.23 млрд. лв. спрямо 891.1 млн. лв. в края на 2004 година. Финансовата група включва ДЗИ АД и дъщерните му дружества ДЗИ - Общо застраховане АД, ДЗИ Банк АД, ДЗИ Инвест АД, ЗОАД ДЗИ АД, Галоуей България ООД, Ер Бан ООД, ДЗИ Отдих и туризъм ЕООД, Медицински център ДЗИ ЕООД.

За трета поредна година ING Bank бе отличена с наградата Най-добра банка депозитар в Източна Европа за 2006 от водещото в индустрията издание ICFA на Международната попечителска и фондова администрация (International Custody and Fund Administration). Банката предоставя попечителски услуги в Централна и Източна Европа - в България, Република Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Република Словакия и Украйна. Активите под попечителство са нараснали със 100% през 2005 година.

Три нови клона във Варна, Русе и Монтана откри Пощенска банка през втората половина на февруари. Бързият потребителски кредит ще се предлага с лихва от 11.5% за първата година и без такса за разглеждане на документите, а жилищният кредит - в левове и в евро, ще е с нулева лихва за първата година. Най-новият депозитен продукт - разплащателна сметка Активни пари в левове е с доходност до 7% на годишна база.

За улеснение на клиентите си ТБ Алианц България разработи приложение в ИНТЕРНЕТ страницата си, в която по всяко време може да се направи справка за новите номера на сметките. За да получи информация за новия международен код IBAN, клиентът е необходимо да въведе номера на използваната до момента сметка. От 1 март клиентите на банката получават международния номер на банковата си сметка (IBAN) и в обслужващия ги клон или офис, или по телефона.

Поради отличното представяне на Албена Денкова и Максим Ставийски на олимпиадата в Торино генералният спонсор на БОК - Първа инвестиционна банка, реши да награди танцовата двойка, въпреки че тя не успя да се нареди сред медалистите в своята дисциплина. Банката предоставя на всеки от двамата спортисти дебитна карта със сумата от 2000 евро. За сребърния си медал от зимната олимпиада Евгения Раданова получи от ПИБ сумата от 5000 евро.

ЗАД Евроинс обяви очакванията си за резултатите на компанията за първото тримесечие на 2006 г., като ръстът на премийния приход ще е в размер на 25% спрямо първото тримесечие на 2005 г., или 10.5 млн. лв., а очакваната печалба ще е в размер на 125 хил. лева. За същия период на изминалата година компанията отбеляза загуба в размер на 83 хил. лева. Компанията започна публична търговия с ценните си книжа на 30 януари 2006 г., като в момента фри флотът (това е движението на цените на акциите) на компанията надхвърля 5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във