Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР 01

По нареждане на министъра на финансите Муравей Радев в последните дни на 2000 г. България преведе дължимата си вноска в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) от 13.19 млн. щ. долара.
Кредитната институция е основана през 1998 г. от единадесетте страни членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество - Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Най-големи акционери в банката са Русия, Турция и Гърция с по 16.5% от капитала. България, Румъния и Украйна притежават по 13.5%, а останалите пет държави - по 2 процента.

Министерството на финансите подписа рамкови договори с още три търговски банки за обслужване на транзитните сметки и плащанията от Единната сметка на разпоредителите с бюджетни кредити. Това са ОББ, Общинска банка и БИОХИМ. В края на 2000 г. беше сключен договор с БУЛБАНК, Банка ДСК, ХЕБРОСБАНК, SG ЕКСПРЕСБАНК, Стопанска и инвестиционна банка, Насърчителна банка, ЮНИОНБАНК, РОСЕКСИМБАНК, ТБ България Инвест, ЦКБ, ПИМБ, Райфайзенбанк (България), ПИБ и Корпоративна банка.

В първия работен ден на 2001 г. SG ЕКСПРЕСБАНК откри новия си клон в София на бул. Черни връх. Преди в сградата да се нанесе банката, в нея имаше месарски магазин на фирмата Кембъроу, която е собственост на Красимир Михайлов - бивш шеф на фалиралата Добруджанска банка, срещу когото в последните дни на миналата година бе извършено покушение.

Правителството одобри ново приложение към Споразумението между България и Швейцария за техническо сътрудничество. Според него двете страни ще работят по 18 проекта. Част от тях са свързани с подпомагането на малки и средни предприятия у нас. Освен това българските общини ще бъдат подкрепени чрез реализацията на инфраструктурни програми и програми за туризъм.

Видинският окръжен съд отказа да обяви в несъстоятелност видинското акционерно дружество Вида-плод. Делото бе заведено по иск на фалиралата Банка за земеделски кредит, на която фирмата дължи над 20 млн. стари лева.

Депозитите на частните предприятия в банките към края на 2000 г. са 1372.4 млн. лева. За една година те са се увеличили със 183.9 млн. лева. Влоговете на населението пък са нараснали с 371.3 млн. лева. Кредитите, отпуснати от банките на частни фирми в края на 2000 г., са 3809.7 млн. лв., а на населението - 610.5 млн. лева.

Кредитният портфейл на Българо-американската кредитна банка е нараснал само през 2000 г. 1.5 пъти. Към края на октомври миналата година предоставените кредити от финансовата институция са достигнали 900 млн. лв., а очакваната печалба на БАКБ за 2000 г. е около 4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във