Банкеръ Daily

Финансов дневник

Трети сме по ръст на заплати в ЕС и в еврозоната

Растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз през последното тримесечие на 2017 г. се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат, цитирани от БНР.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база с 1,7% след повишение с 1,6% през предходните три месеца, но въпреки това остава далеч от растеж с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите в края на миналата година се ускори до 2,4% от 2,1% през периода юли - септември.

Почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие на 2017-а с 1,5% след повишение с 1,6% през третото тримесечие и растеж от 2,2% през периода април - юни (най-солиден растеж от началото на 2016 година), докато за целия ЕС растежът в края на миналата година се ускори до 2,3% от 2,2% през трите месеца до края на септември, показват данните на Евростат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във